Генерал Америчког ратног ваздухопловства и заменик начелника Заједничког Комитета начелника штабова Џон Хајтен изјавио је да постоји бојазан да америчке снаге заостају за Русијом и Кином.

- Треба да посматрамо којом брзином се развијају Русија и Кина, а посебно Кина која се креће невероватном брзином. Због тога морамо да будемо уверени да се развијамо једнако брзо или брже неко потенцијални противници које имамо у Кини и Русији - рекао је Хајтен у интервјуу објављеном на сајту Пентагона.

Прочитајте још: Вашингтон свет гура у ратове са 32 милиона долара на сат: колико САД троши на војску и да ли је могуће "самообуздавање" Пентагона

Према његовим речима, америчка армија је „у вођству по већини параметара“, међутим та предност неће имати значај уколико се противник „креће брже“. Он је истакао да то никад не сме да се дозволи.

Он је објаснио да је приоритет Оружаних снага САД модернизација нуклеарног арсенала: интерконтиненталних балистичких ракета, подморница и стратешких бомбардера.

Хајтен је дошао на место заменика команданта Заједничког комитета начелника штабова у августу. Пре тога је био на челу Стратешке команде која обједињује нуклеарне снаге, ПРО и свемирске снаге.

(rs.sputniknews.com)