Најмање девет особа је погинуло, више од 1.000 летова је отказано, а стотине хиљада људи остало је без струје у седам савезних америчких држава када је олуја, која је са собом донела снег, ледену кишу и град, погодила подручје од Тексаса до Мичигена.

Национална метеоролошка служба саопштила је да су, док се олуја кретала од Тексаса, преко југоистока САД и Великих језера до Мејна на крајњем североистоку земље, у петак увече и суботу ујутру забележени налети ветра снаге урагана, град величине лоптице за голф и висина снега од пет до 13 центиметара, преноси Ројтерс.

Око 200.000 домова и предузећа остало је без струје широм Тексаса, Луизијане, Мисисипија, Арканзаса, Тенесија, Илиноиса и Мичигена, показују подаци сајта PowerOutage.us.

Највише, око 1.000 летова, одложено је и отказано на међународном аеродрому у Чикагу, наводи сајт flightaware.com.

Према наводима метеоролога, у торнадима су оштећене или уништене зграде у Арканзасу и Мисурију.

Ројтерс упозорава да се још снежних падавина очекује касније у деловима Илиноиса, Мичигена, северног Њујорка и Нове Енглеске.

Национални Центар за предвиђање олуја саопштио је јуче да је више од 18 милиона људи у Луизијани, Арканзасу, Тексасу и Оклахоми под повећаним ризиком од невремена, укључујући и јака торнада, поплаве од киша и налете ветра који могу прећи 80 километара на сат, што је брзина урагана прве категорије.