Ситуација са пожарима у Аустралији не јењава ни данас, а на југоистоку земље два шумска пожара спојила су се и формирала још већи пожар у коме је један човек задобио озбиљне опекотине бранећи своју кућу, саопштили су данас званичници.


Ватрогасци су се целу ноћ борили са ватром коју су разносили јаки ветрови, док су муње у Новом Јужном Велсу и Викторији изазвале нове пожаре.


Власти процењују штету од нових пожара у те две најнасељеније аустралијске државе, након ноћашње борбе са пожарима уред погоршаних временских услова.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАСА објавила снимке пожара у Аустралији: Дим се просто прелива с ивице континента


У Аустралији су данас временски услови бољи, а релативно лепо време прогнозира се за целу недељу.МЕГА ПОЖАРИ СТВАРАЈУ СОПСТВЕНУ КЛИМУ

Неколико огромних пожара на југоистоку Аустралије спојило се у "мегапожар" који захвата око 3.700 квадратних километара, што је три пута већа површина од било ког до сада познатог пожара.

Фото Twitter

Тај мегапожар који се обрушава на најгушће насељене државе Нови Јужни Велс и Викторију, уништава готово 1,5 милиона хектара, наводи Сиднеј морнинг Хералд.

То је, додају, само један од око 135 пожара у којима је од октобра страдало 26 особа и више од милијарду животиња, док је оштећено или уништено 3.000 кућа.

Аустралија је апеловала на скоро 250.000 људи да напусте своје домове и припремила војну помоћ, јер ће наредних неколико сати бити "веома критични", иако је у неким деловима земље почела да пада киша.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Апокалипса уживо: Пожари у Аустралији прогутали више од 14 милиона хектара земље, усмртила око пола милијарде животиња, раселили на стотине хиљада људи, а виде се из свемира (ФОТО)

Иначе, аустралијска ватрена стихија је толика да ствара сопствене метеоролошке појаве, у облику џиновских олуја које пале нове пожаре.


Ове "ватром створене" олује могу да прошире пожаре муњама и разбацивањем запаљеног дрвећа и жара, и да стварањем јаких ветрова разгоре постојеће пожаре.

Власти не очекују побољшање ситуације док не падне обилнија киша. Шансе за то су мале пошто у Аустралији влада велика суша већ више од три године.

Пожари харају Аустралијом од октобра, а захватили су 10,3 милиона хектара, што је површина Јужне Кореје. (ртв.рс)