Иранска војска је упутила извињење, наводећи да ће усавршити своје системе да би се спречило да се овакве трагедије више не понове.

Украјина очекује пуну истрагу и признање кривице, као и компензацију од Ирана због обарања украјинског путничког авиона, поручио је данас председник Володимир Зеленски.

- Иран се изјаснио кривим за обарање украјинског авиона, али ми инсистирамо на пуном признању кривице - навео је Зеленски у саопштењу, након што је иранска војска објавила да је ненерно оборила летелицу.

Зеленски је навео да Украјина очекује да се Иран обавеже да је спреман да спроведе потпуну и отворену истрагу и приведе одговорне правде, врати тела погинулих, исплати компензацију и званично се извини путем дипломатских канала, преноси Ројтерс.

Прочитајте још - Како је могуће случајно оборити цивилни авион? Трагедији у Ирану претходила ЈАКО ЧУДНА околност

Иран је претходно објавио да је војска те земље "ненамерно оборила" украјински путнички авион, наводећи да је у питању била људска грешка. У саопштењу иранске војске се наводи да је грешком процењено да је авион "непријатељска мета" пошто се летелица окренула ка "осетљивом војном центру" Револуционарне гарде.

- У тим условима, због људске грешке, авион је ненамерно погођен - наводи се у саопштењу и истиче да ће одговорни бити процесуирани, преноси АП.

Иранска војска је упутила извињење, наводећи да ће усавршити своје системе да би се спречило да се овакве трагедије више не понове.

Признање је уследило након што су амерички и канадски званичници навели да је "врло вероватно" да је иранска противавионска ракета оборила авион, што је Техеран у почетку негирао, називајући те наводе "великим лажима".

Авион је оборен у среду, неколико сати након иранског ракетирања две војне базе у Ираку које користе америчке снаге, што је била одмазда за убиство најмоћнијег иранског генерала Касема Сулејманија. У несрећи је погинуло 176 путника и чланова посаде, већином држављана Ирана или Канађана иранског порекла, који су се преко Украјине враћали у Канаду након празника проведених у Ирану.