Од сталног дописника - ПАРИЗ

СТОТИНЕ хиљада људи поново су у четвртак, 9. јануара изашле на улице француских градова, на четвртом масовном окупљању против пензијске реформе у протесту који је започео пре 37 дана. Готово две године преговора око предлога закона, засада није уродило плодом, а нови разговори између власти и синдиката заказани су за петак. 10. јануар.

Француска тренутно има јединствен пензијски систем на свету. Разликује се, тако, и рад у приватном или државном сектору. Медицинска сестра, на пример, која плаћа исте порезе и доприносе, у државној болници може у пензију са 57 година, а у приватној тек са 62!

Ту апсурдима није крај. Возач градског аутобуса у Паризу иде у пензију са 52 године, а у унутрашњости са 62, национални полицајци са 52, а општински са 57, сценски радници у Комеди Франсез са 57, а у осталим позориштима са 62.

Балерине у чувеној париској Опери пензију остварују већ са 42 године, иако њихове колегинице у приватним ансамблима морају да играју двадесет година дуже! А сад би све требало да буду на позорници до 64 године!

Прочитајте још - Хаос у Француској: Полиција бацила сузавац у Нанту, паралисан саобраћај у земљи; Хиљаде на протесту против пензионих реформи (ФОТО/ВИДЕО)

Власти су због општег протеста направиле више уступака. Старосна граница за пилоте и стјуарте, који сада у пуну пензију иду с 55 година, неће бити померена на 64 године већ на 60, а важиће тек за оне рођене 1987. године и касније. Контролори летења ће моћи у пензију са 56 година, док ће транзиција за запослене у дистрибуцији гаса и електрике трајати 15 година, с тим што ће имати право на додатну колективну котизацију која ће им омогућити раније пензионисање. Полицајци и војници ће и даље ићи у пензију с 52, односно 57 година.

Најбучнијима, железничарима, који данас одлазе у пензију с 52 године, односно с 57 ако раде у канцеларијама, власт је омогућила бенефиције у односу на нови закон, па ће машиновођа запослен прошле године, тако, пуну пензију остварити с 58 година. Али, привилегије које су остварили још 1909. године они не желе да напусте ни по коју цену. Међу њима је и рачунање пензије на основу последњег шестомесечног просека.

Железничари су били најгласнији. Кренули су спонтано са станице "Лион" у Паризу, певали "Марсељезу" и тражили потпуно повлачење закона о пензијској реформи. "Са мном, смрт пре пензије", био је један од слогана париских манифестаната, уз карикатуру председника Емануела Макрона. У Нанту су пре подне на полицију летели јаја, флаше и жута фарба, док су снаге реда узвраћале димним бомбама.

AP Photo/Daniel Cole


НАЈДУЖИ БУНТ

У Паризу је дошло до тензија између демонстраната и снага реда. Неколико стотина људи је контролисало прилаз нуклеарној централи у Гравлену на северу Француске. На железничкој станици Сен Жан у Бордоу струја је била искључена два сата. Вођа крајње левице Жан-Лик Меланшон је поручио да је ово најдужа социјална борба још од 1968. године.ОПЕРА ОТКАЗАЛА 45 ПРЕДСТАВА

ПАРИСКИМ балеринама, које су на католички Бадњи дан из протеста одиграле на степеништу испред Опере "Лабудово језеро", не пада на памет да одустану од повластица које су добиле још у 17. веку. Кажу да би, у супротном, све морале да играју са вештачким куковима. Од почетка штрајка, Опера је била приморана да откаже 45 представа, због чега је изгубила осам милиона евра.