ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

МОСКВА

Председник самопроглашене Доњецке народне републике Денис Пушилин изјавио је у среду да све док власти у Кијеву не објаве оригинални текст коминикеа који су у Паризу потписали председници Француске, Русије и Украјине и немачка канцеларка неће доћи до размене заробљеника по формули све за све. Пушилин тврди да су у Кијеву злонамерно скратили текст изјаве ,,Нормандске четворке,,. У Доњецкој републици кажу да су у Кијеву изоставили онај део у коме се каже да се мора расправљати о свим аспектима посебног статуса Донбаса. Денис Пушилин подсећа да је договорено да се посебан статус Донбаса прецизира у Уставу а то ни бивше као и садашње власти не желе.

Прочитајте још: Повлаче се трупе на истоку Украјине: И Кијев и Доњецк учинили важан корак ка успостави мира

Да ће тешко доћи до договора између власти у Кијеву и руководстава Доњецке и Луганске републике знало се и раније. За бившег председника Порошенка власти у Доњецку и Луганску су бандити али тако их је називао у Паризу у разговору са новинарима и министар полиције Арсен Аваков који је остао и у садашњој влади.

Осим тога садашње украјинско руководство такође не жели да реализује један важан део Минских договора а то је амнестија на Донбасу. Председник Владимир Зеленски је казао да не могу бити амнестирани они који су пуцали на украјинску војску. О амнестији неће ни да чују ни опозиционе партије што значи да би практично сви који су били у војсци две самопроглашене републике морали на суд.

Кад се то зна јасно је што председник Русије Путин категорички каже да власти у Кијеву морају да реализују обавезе из Минских договора а тек после тога ће њихови граничари моћи да дођу на државну међу са Русијом. Путин је отворено казао да ако не буде амнестије украјинска војска би могла направити масакар.

Страх од одмазде украјинских власти је сигурно један од разлога због чега велики број становника Донбаса жели да има руске пасоше и друге документе.

До сада је чак 160 хиљада грађана Доњецке и Луганске републике затражило држављанство Русије. Министар унутрашњих послова Русије Владимир Колокољцев каже да су руске пасоше већ добили 123 хиљада грађана Донбаса. У априлу ове године Путин је био потписао указ којим се упростила процедура за добијање држављанстава. После тога је био отворен пункт у Луганску где су грађани могли да подносе захтеве за државланством Руске федерације. Већ средином јуна су почели да издају руске пасоше. Право да добију држављанство по упрошћеној процедури добили су сви грађани Доњецке и Луганске области који су тамо живели до 2014 године.

За разлику од Украјине која је укинула право становницима Русије да прелазе границу са унутрашњим документима Москва и даље допушта да Украјици прелазе границу са тзв. унутрашњим пасошима или како би ми казали личним картама.

ОКВИР 77 ЧЕКА СЛОБОДУ

У Кијеву тврде да 77 њихових грађана до краја године требају бити размењени и вратиће се кући. Али то је ,,прва рунда,, а затим ће се тражити и преостали. У Доњецку се налази 53 Украјинаца а у Луганску 18. Сада је у току процес усаглашавања спискова. Колико је тачно Кијев спреман да врати за сада се не саопштава.