ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПАРИЗ


НИСАМ покушао да избегнем суд, одлучио сам да побегнем од неправде и политичког прогона. Тим речима, обратио се бивши генерани директор "Нисана" и "Реноа" Карлос Гон на дуго очекиваној конференцији за медије из Бејрута, где је пронашао уточиште, после бекства из Јапана где му је претила вишегодишња робија.


- По први пут од почтка овог кошмара, имам могућност да се браним и говорим слободно – поручио је Гон.


На конференцији за штампу која је трајала дуже од два сата, истакао је да су оптужбе против њега потпуно неосноване. Као одговорне за ситуацију у којој се нашао навео је шачицу људи у "Нисану" уз подршку тужилаштва у Токију.


- Ухапшен сам зато што нисам пријавио примања која ми нису плаћена и о којима чак није била донета ни одлука! – казао је Гон.


Јапанске власти су против њега подигле четири оптужнице, две због сумњи у утају пореза и непријављивања примања, у процењеној висини од 74 милиона евра за период од 2010. до 2018. године, и две због злоупотребе утицаја. Гон је ухапшен 19. новембра 2018. године и провео је 130 дана у затвору. Пуштен је уз кауцију у априлу прошле године, а из Јапана је успео да побегне 29. децембра.


- Никада није требало да будем ухапшен. Потпуно сам невин и то могу да докажем – рекао је Гон пред око сто педесет новинара из целог света, који су му питања постављали на француском, енглеском и арапском језику.


Он је додао да ништа не тражи од Француске као и да је спреман да одговара пред француским правосуђем ако га позову.

Јапанске власти су против њега подигле црвену оптужницу код Интерпола, али се он у Либану, чију националност поседује, осећа сигурно, јер ова земља не изручује своје држављане. Гон, такође, има и француско и бразилско држављанство.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јапан: Налог за хапшење супруге бившег шефа Нисана


Бивши први човек "Реноа" и "Нисана" тврди да су хтели да му униште имиџ и да су у томе успели.

- Моја голгота је резултат одлуке групице инивидуа без скрупула које раде за "Нисан" – истакао је и навео неколико већ познатих имена из дирекције аутомобилског гиганта.

Гон сумња да је једини начин да се "Нисан" ослободи "Реноа" био да се "ослободи њега". Бивши веома утицајни пословни човек, који је у свету приман у рангу председника држава, поручио је да је веома лоше третиран у јапанском затвору, у малој ћелији, са стално упаљеним светлом и испитивањима без адвоката у било које доба дана и ноћи.

Рекао је да је бекство била "најтежа одлука у његовом животу", али да је стекао утисак да би с друге стране "умро у Јапану" где, како истиче, нису настојали да октрију истину, већ само да извуку признање и где проценат осуђених износи 99,4 одсто. Јапански сусдски систем је оценио као нехуман, али и поручио да воли Јапан и Јапанце.

Стекао је утисак да је држан као талац у земљи којој је служио 17 година, истакавши да је "Нисан" спасио банкротства и да је био међу првима који су посетили ову земљу када је захватио цунами. Нагласио је да је његова продица прошла кроз тежак период, а од других афера које му се приписују, одговорио је, између осталог и да је простор за фамозни пријем у Версају поводом петнаестогодишњице удруживања "Реноа" и "Нисана" добио бесплатно јер је његова фирма била мецена приликом реновирања Мировне сале у овом дворцу.


Рекао је и да су и "Рено" и "Нисан" овим много изгубили. Али, није навео појединости свог бекства. Прочуло се да би то могло да буде и због тога што је потписао уговор за снимање филма на ту тему. Између осталог, авион у ком је био нестао је пре слетања с радара.