Амерички министар одбране Марк Еспер изјавио је за Си-Ен-ЕН да Сједињене Америчке Државе желе да смање тренутне тензије са Ираном, али да је земља спремна да заврши сваки рат који би могао започети.

Прочитајте јш - Стравични призори после стампеда у Ирану: Мртви леже на тлу, ципеле жртава прекриле улицу, док црни биланс расте (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

"Не желимо да започнемо рат са Ираном, али спремни смо да га завршимо", рекао је Помпео, пренео је Ројтерс.

"Оно што бисмо волели да видимо је деесказација ситуације", истакао је он.

Прочитајте још - Полетели амерички бомбардери: САД пребацују стратешке снаге за обрачун са Ираном (ВИДЕО)Марк Еспер AP Photo Alex Brandon
Помепо: Сулејмани планирао да убије много Американаца

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да би напади које је планирао ирански војни командант Касим Сулејмани, који је убијен у америчком беспилотном нападу прошле седмице, "потенцијално довели до смрти много Американаца".

"Да ли се у прошлости дешавало нешто што би указивало на то да је овакав господин, овај дипломата великог реда - Касим Сулејмани - отпутовао у Багдад ради идеје о вођењу мировне мисије?" запитао се Помпео и истакао: "Знамо да то није истина", пренео је Ројтерс.

Прочитајте још - “Будите стрпљиви да видите АМЕРИЧКЕ ЛЕШЕВЕ”: Иран спрема освету, једна СЛАБА ТАЧКА треба посебно да брине САД

Помпео, такође, сматра Сулејманија одговорним за напад изведен 27. децембра у Ираку у којем је убијен један Американац.

Мајк Помпео Фото Танјуг/ АП

"Он је наставио терористичку кампању у региону. Ми знамо шта се десило ... у децембру, што је на крају довело до смрти Американца. Дакле, ако тражите везу, треба да гледате шире у односу на дане који су довели до напада на Сулејманија", рекао је Помпео.