Председник Србије Александар Вучић упутио је, поводом ступања на дужност, честитку канцелару Аустрије Себастијану Курцу.

"Примите моје искрене честитке и најбоље жеље за успех у раду на дужности аустријског канцелара. Велико поверење, указано Вашем знању и политичком искуству, носи и велику одговорност. Уверен сам да ћете, уз Вама својствену вољу и преданост раду, наставити да водите Аустрију путем успеха и напретка, на добробит целе Европе", навео је Вучић у честитки.

Како је саопштено из председниковог кабинета, он је изразио уверење да ће кроз будућу сарадњу доприносити све бољим политичким односима и економској сарадњи Србије и Аустрије, на добробит обе земље.

"У нама ћете увек имати и поузданог партнера у очувању мира и стабилности на Западном Балкану, јер чврсто верујемо да је политика сарадње једини начин за напредак региона", нагласио је Вучић.

Он је такође захвалио Курцу на разумевању и подршци Аустрије за европски пут Србије.

АУСТРИЈА ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ

Нова аустријска влада канцелара Себастијана Курца, коју чине Народна партија Аустрије (ОВП) и странка Зелених, положила је данас заклетву и ступила на дужност.

Тачно 100 дана од превремених парламентарних избора, Аустрија је тиме добила нову владу од које, како је рекао председник Александер ван дер Белен, грађани имају велика очекивања.

Догађаји од маја до данас, од корупционашке афере "Ибица" и касније пада владе, према речима Ван дер Белена, показали су да је демократија у Аустрији жива и да има снагу обнове.

"Благостање свих мора бити у средишту и приоритет нове владе. Не само ја већ и грађани од вас имамо велика очекивања. Треба враћено поверење даље продубити. Наша демократија и институције се ослањају на поверење грађана, а поверење није нешто што се подразумева, већ је нешто на чему се мора непрестано радити", поручио је Ван дер Белен.

Истакао је да од нове владе очекује да одговорно раде у корист земље и позвао чланове да остану у дијалогу са свим партијама, и цивилним друштвом.

Канцелар Курц, који је други пут на челу владе, поново је најмлађи државник у свету.
Ово је, иначе, најмлађа влада и влада с највећим уделом жена, које чине више од 53 одсто министара.

Занимљиво је да је и сам Ван дер Белен, док је био на челу Зелених, 2003. преговарао о учешћу те странке у једној влади а ОВП, до које, међутим, није дошло.

У новој влади су министар спољних послова Александер Шаленберг, финансија Гернот Блимел, унутрашњих послова Карл Нехамер, а министарка одбране Клаудиа Танер.
Лидер Зелених Вернер Коглер је вицеканцелар и министар спорта, јавне управе, уметности и културе.