Тело иранског војног команданта, генерала Касема Сулејманија, који је убијен у петак у америчком нападу, допремљено је данас у Иран где гу га дочекали многобројни грађани.


Како је јавио Ројтерс, његово тело је довезено авионом у град Ахваз, на југозападу Ирана.


Званична иранска агенција ИРИБ објавила је видео на којем је приказано како се из авиона износи ковчег са Сулејманијевим телом обмотан у иранску заставу док свира војни оркестар.


Хиљаде људи обучених у црно прошло је у поворци кроз Ахваз, што је преносила државна тв.


Иранске власти су допремиле Сулејманијево тело у тај град који је био главно поприште борби током крвавог рата између Ирака и Ирана од 1980. до 88. године током којег се генерал истакао, пренео је АП.


Власти планирају да ковчег са његовим телом касније данас буде пребачен и у град Машад, а потом у понедељак у Техеран и Ком где ће бити организоване погребне поворке грађана, да би у уторак био сахрањен у свом родном граду Керману.


Прочитајте и: PALA JE KRVAVA ZAKLETVA: Iračani podigli zastavu osvete, Sulejmanijeva ćerka traži krv, evo šta joj je odgovorio Rohani (VIDEO)


Ирачки премијер Адел Абдул Махди прогласио је јуче тродневну жалост за иранским генералом Касимом Сулејманијем, као и лидером ирачке шиитске милиције (ПМФ) Абу Махдијем ал Мухандисом који је такође убијен у петак у америчком ваздушном нападу у Ираку.


Више хиљада Ирачана придружило се јуче погребној поворци у Багдаду у знак жалост за убијеним иранским генералом Касимом Сулејманијем, лидером ирачке шиитске милиције (ПМФ) Абу Махдијем ал Мухандисом и осталима који су у петак убијени у америчком ватдушном нападу у Ираку.