Више хиљада Ирачана придружило се у суботу погребној поворци у Багдаду у знак жалост за убијеним иранским генералом Касимом Сулејманијем, лидером ирачке шиитске милиције (ПМФ) Абу Махдијем ал Мухандисом и осталима који су у петак убијени у америчком ватдушном нападу у Ираку.

У поворци се налази и ирачки премијер Адел Абдул Махди Хади ал-Амири, који ће вероватно заменити убијеног Мухандиса на челу ПМФ.

Погребна поворка у Багдаду означава почетак вишедневне жалости за Сулејманијем чије тело ће касније бити пребачено у Иран и у уторак сахрањено у његовом родном граду Керман.

Прочитајте још - У рукама је имао огромну моћ, око његовог имена су се испредали митови: Ко је био ирански генерал Касем Сулејмани?

Ожалошћени грађани окупили су се у Багдаду од раних јутарњих сати, а поворка пролази улицама града. Неки људи носе заставе Ирака, други портрете Сулејманија и иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија, а неки узвикују пароле "Смрт Америци".

Испраћај, који је организовала милиција ПМФ, из Багдада биће колима настављен до светог шиитског града Кербале и завршиће се у Наџафу где ће бити сахрањени Мухандис и други Ирачани, пише Ројтерс.

С друге стране, ковчег с телом Сулејманија биће у суботу вече допремљен у Иран. У недељу ће бити организована погребна поворка у Масаду, одатле у престоницу Техеран, да би затим он био сахрањен у Керману у уторак, јавили су ирански државни медији.