ЈАПАНСКО правосуђе чини све што је у његовој моћи да под своје окриље врати одбеглог затвореника, бившег генералног директора "Рено-Нисан алијансе" Карлоса Госна, који је 30. децембра побегао из кућног притвора у Токију и обрео се у главном граду Либана, Бејруту.

Јапан и Либан немају споразум о екстрадицији, чиме отпада могућност да је Бејрут изручио Госна, што је вероватно било и одлучујуће у избору "сигурне дестинације" за некадашњег шефа аутомобилског гиганта.

Издата је и такозвана црвена потерница Интерпола, која је расписана за одбеглим затвореником, а коју је примило и одељење Интерпола у Либану.

Либански министар правде Алберт Серхан је потврдио да је потерница стигла само четири дана након што је Госн стигао на територију Либана. Црвена Интерполова потерница значи међународни налог за хапшење, а Серхан је на питање да ли ће ухапсити бегунца од јапанског правосуђа одговорио да ће либанско тужилаштво испунити своје обавезе. Шта то све може да значи, није јасно, јер би "обавеза" могла да буде и то да Госн, рецимо, буде саслушан, али не и да буде притворен.

Карлос Госн (65), који је у Јапану оптужен за финансијске малверзације, а чије је суђење заказано за април, француски је држављанин, али и либански, одакле су му родитељи. У Либан је стигао у понедељак преко Турске, и од тада није виђен у јавности, али се огласио у медијима. Потврдио је да је напустио Јапан, наводећи да није побегао од правде већ од неправде и политичког прогона, пренео је Би-Би-Си.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОДЛУКА СУДА БиХ: Мамић неће бити изручен

Како је рекао, он више неће бити талац строгог јапанског правосудног система, у којем се претпоставља кривица и у којем је распрострањена дискриминација и негирају се основна људска права.

У Јапану је у току опсежна истрага и претрага куће у којој је живео Карлос Госн након што је платио кауцију, јер никоме није јасно како је успео да побегне јер је био под сталним надзором. Њему су били одузети и сви пасоши, па ће истрага морати да одговори и на та питања. Поготово сада када је објављено да је Госн ушао у Либан легално с француским пасошем и користећи либанску личну карту.


ОД ЗАТВОРСКЕ ЋЕЛИЈЕ ДО КУЋНОГ ПРИТВОРА

НЕПРИКОСНОВЕНИ шеф "Рено-Нисан алијансе" Карлос Госн ухапшен је у рано јутро 19. новембра 2018, када се приватним авионом вратио из Либана под оптужбама за несавесно пословање и за утају пореза. Почетком марта 2019. године Госн је положио кауцију од милион долара и дозвољено му је да буде у кућном притвору, а у априлу је враћен у затвор. Крајем месеца суд је уважио жалбу адвоката и вратио га у кућни притвор, под строгим надзором и забраном контакта чак и са супругом.