ПАРИЗ-ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

Најбунтовнији Французи из немирних предграђа поново су у највеселијој ноћи уместо прскалица палили аутомобиле, док је француска полиција употребила сузавац како би растерала демонстранте који су блокирали аутобуско паркиралиште у Паризу, протестујући због планова председника Емануела Макрона да старосну границу за одлазак у пензију повећа са 62 на 64 године.

У четвртак, 2. јануара је пробијен историјски рекорд у дужини континуираног штрајка против пензијске реформе - ушао је у 29. дан. Француски тврдокорни синдикат ЦГТ позвао је на наставак штрајка, дан пошто је Макрон изјавио да неће одустати од реформе пензионог система јер је то пројекат социјалне правде и напретка.

За то време, железнички превоз је и даље проређен, што је многе Французе приморало да остану код куће и да празник не проведу с породицама у унутрашњости земље. У главном граду, већина линија метроа је потпуно обустављена, па су туристи у новогодишњој ноћи морали да дуго ходају враћајући се са Јелисејских поља.

И док су се Парижани и њихови гости забављали на "најлепшој авенији на свету", дотле су, недалеко од њих, у предграђима, горели аутомобили. Стотине кола букне за сваку нову годину, а овај феномен захвата и мања места.

Прочитајте још - Поплаве у новогодишњој ноћи - 30 мртвих, 19.000 људи у склоништима вода се повлачи

Само је у Алзасу запаљено више од двеста аутомобила. У Тулузу их је изгорело двадесетак. У Ивлину, познатом по нередима, на париској западној периферији, букнуло је тридесет возила. Кола су горела и око Лиона, Стразбура, Колмара...

Једна особа је погинула, а многи су повређени од последица лошег руковања пиротехничким средствима. Само у департману Доње Рајне од петарди је повреде задобило педесетак људи, од чега двадесеторо деце, и то по рукама, лицу и очима.

AP Photo Claude Paris

У париском региону, у месту Витри на Сени, у департману Вал де Марн, пуњењем за ватромет је гађана полицијска станица. У једном кварту у Монпељеу, грађани су се забринули када су, непосредно пред поноћ, зачули рафал из "калашњикова". Један метак је залутао у комшијски стан, али је све, срећом, прошло без жртава.

ДВЕ ТРАГЕДИЈЕ

У месту Агено, недалеко од Стразбура, у једном приватном дворишту је због лошег руковања апаратуром за ватромет погинуо тридесетогодишњак, док је једанаесторо људи повређено. И у Паризу је дошло до смртног случаја када је двадесетпетогодишњак пао с Краљевског моста (Пон Роајал).