Експерти сматрају да балканске земље нису спремне за следећи велики земљотрес, наводи се у тексту "Лекције из албанског земљотреса-Балкан није спреман за велики земљотрес", који је објавио Њујорк тајмс.


Од Букурешта до Софије и на Балкану, велики број влада није успео да реши ризике које представљају зграде, које би могле лако да се сруше уколико дође до снажног земљотреса, наводи Њујорк тајмс.


Њујоршки лист подсећа на земљотрес из 26. новембра прошле године у Албанији, јачине 6,4 степена, у којем је погинуло више од 50 људи, док је више стотина грађана повређено и остало без крова над главом.


"Трагедија шаље јасно упозорење региону који је био погођен много снажнијим земљотресима у прошлости, а експерти сматрају да балканске земље нису спремне за следећи велики земљотрес", наводи се у тексту.


Према речима експерата, власти у региону су охрабриле грађевински бум након деведесетих година, када су безбедносни стандарди често мењани због потраге за брзим профитом.


Прочитајте и: Stravične scene u Albaniji: U toku izvlačenje zatrpanih posle zemljotresa (VIDEO/FOTO)


Као резултат, наводи се у тексту, милиони људи живе у домовима за које је мало вероватно да ће издржати велики земљотрес.


Оснивач прве румунске невладине организације "Ре:Рисе", специјализована за смањење сеизмичког ризика, Метју Сумбасаку, каже да само у Букурешту постоје 349 структуре са високим ризиком, које би се вероватно срушиле у случају великог земљотреса.


Реч је о стамбеним комплексима и другим стотинама зграда који би претрпеле велике штете.


Из софијског Универзитета за архитектуру, грађевину и геодезију кажу да је Бугарска можда спремнија од неких других земаља у региону за јаке земљотресе, али да забринутост изазивају новосаграђене зграде.