Велики број становника Чикага, који се, иначе, сматра и највећим "српским" градом у Америци, чекао је у дугим редовима да се отворе продавнице 1. јануара како би купили марихуану, која се од првог дана ове године продаје у Илиноису легално - за рекреативну употребу. Испред једне продавнице марихуане чекало је чак 500 људи.

Међу првим купцима била је заменица гувернера Илиноиса Џулијана Стратон, која је купила гумене бомбоне са марихуаном. Истакла је, притом, да је администрација Илиноиса легализацијом канабиса направила важан корак напред.

- Овде сам да прославим велики дан за Илиноис - рекла је Стратонова.

Прочитајте још: Замбија легализовала производњу и извоз канабиса

Законом који је усвојило тело у којем већину имају демократе, дозвољено је да старији од 21 године поседују до 30 грама цвета канабиса или до пет грама његовог концентрата. Илиноис, иначе, већ одобрава употребу медицинске марихуане, а сада је постао 11. савезна држава која дозвољава њену продају и рекреативну употребу.

Људи који се баве легалном продајом марихуане упозоравају да дрога не сме да се конзумира у јавности. Примећују и да је цена сада виша, као и за сваки нови производ.

Званичници Илиноиса се, међутим, надају да ће до 2022. ова америчка савезна држава зарадити 250 милиона долара од канабиса. Задовољни су и они који су до сада кубурили са законом због "рекреирања" канабисом.

Јер, кључни део новог закона је и амнестија оних који су имали мањих законских проблема због марихуане. Стога је последњег дана старе године више од 11.000 таквих људи амнестирано.

Прочитајте још: Лист канабиса доспео на заставу општине (ФОТО)

Суседни Мичиген је легализовао "рекреативну" употребу марихуане 1. децембра. У Мисурију су гласачи изгласали легализацију медицинске марихуане 2018, али држава и даље ради на томе да та индустрија добије потребне дозволе. Продаја и употреба било које врсте "траве", из било ког разлога, и даље су илегалне у савезним државама Индијана и Висконсин.

ЛОШ СИГНАЛ

За национално удружење које се противи легализацији марихуане, нови закон у Илиноису је лош сигнал. Како сматрају у том удружењу, тиме се индустрија која зарађује од марихуане богати на рачун маргинализованих заједница, као што је био случај са дуваном.