АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп помиловао је 15. новембра 2019. тројицу маринаца који су осуђени или оптужени за ратне злочине. Тај потез председника наишао је на критику Пентагона, јер се не слажу са актом.

Један од помилованих официра је Едвард Галагер, шеф посебних операција морнаричких “фока”, који је оптужен за убиство тинејџера Исламске Државе у америчком притвору у Ираку и стрељање ирачких цивила, преноси Бизнис Инсајдер.

Прочитајте још: Демонстрација силе у Багдаду: Амерички хеликоптери испалиљивали “мамце”, демонстранти посустају (ВИДЕО)

Порота је у јулу ослободила Галагера по свим тачкама оптужнице, осим једне, у једном необичном суђењу које је видело многе необичне 'умешаности' у процес, али и Трампову интервенцију. Маринац је проглашен кривим за позирање са телом убијеног борца ИД-а, а Трамп је прошлог месеца вратио чин Галагеру након што га је ражаловао морнарички суд.

Сада Њујорк Тајмс објављује снимке разговора чланова "SEAL Team 7" о Галагер-у. Чланови тима изнели су неке шокантне тврдње. Прворазредни специјалиста Крег Милер каже у једном интервјуу да је Галлагхер "чисто зло". "Мислим да само жели да убије сваког кога може", рекао је истражитељима Кори Скот. Назива једног од чланова истог Галагеровог тима "отровним".

Трамп је интервенисао у овај случај и дозволио Галагеру да задржи свој амблем Тридент, што значи да је и даље члан СЕАЛ јединице. Галагер се повукао раније ове године, негирајуц́и оптужбе, рекавши да су их измислили и створили припадници његовог вода да би га присилили да оде.

(kurir.rs)