Сједињене Америчке Државе су највећа војна сила на свету, са годишњим буџетом од 649 милијарди долара, а према истраживању сајта "Хау мач" који је поредио све ратове које су САД водиле, од Америчке револуције до данас, ратовање је Американце коштало више од 8,6 билиона долара, не рачунајући ненадокнадиве људске жртве.

Други светски рат највише је финансијски оштетио САД, када је изгубљено 4,69 билиона долара, што је више него када се саберу цифре из свих осталих ратова које је држава водила.

Прочитајте још: Демонстрација силе у Багдаду: Амерички хеликоптери испалиљивали “мамце”, демонстранти посустају (ВИДЕО)

Следи рат у Ираку за који су САД утрошиле 1,01 билиона долара, преноси Б92.нет.

Рат у Авганистану који је коштао САД више од 910 милијарди долара, трећи је на листи што се тиче утрошеног новца, али је најдужи, пошто траје већ 18 година и нема назнака о томе када ће се завршити.

Укупни кумулативни трошкови грађанског рата и за Север и за Југ су изненађујуће мали.

У Вијетнамском рату Американци су потрошили 843,63 милијарди долара, а за Корејски су издвојили 398,81 милијарди долара. На шестом месту по трошковима је Први светски рат, који је коштао САД 381,8 милијарди долара, затим Заливски са 116,6 милијарди долара, Амерички грађански рат са 68,17 милијарди долара.
U.S. Marine Corps photos by Sgt. Robert G. Gavaldon via AP

Оружани сукоби временом постају све скупљи, захваљујући скупљем наоружању и далеким конфликтним зонама.

Војни буџет расте највише због трошкова сложених система наоружања, као на пример борбеног авиона Ф-35 Лајтнинг, који је војсци САД донео доживотни трошак од чак билион долара.

Треба споменути и како локација борбе одређује колико ће новца однети. У првих неколико деценија америчке историје, ратови су се углавном одигравали близу америчких граница, обично негде у Северној Америци, а убрзо су се САД укључиле у глобалне сукобе попут Ирака и Авганистана.