Ко не плати алиментацију или саобраћајну казну не може у иностранство: Дужници не могу да напусте Русију

Б. ВЛАХОВИЋ

понедељак, 30. 12. 2019. у 08:51

Ко не плати алиментацију или саобраћајну казну не може у иностранство: Дужници не могу да напусте Русију

Милиони дужника заустављени на граници

За неке грађане Русије пасош није довољан за пут у иностранство. На "црној листи" седам милиона кредитно "заборавних" који нису измирили кредитне обавезе или нека друга плаћања

МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСКЕ туристичке агенције упозориле су грађане да не крећу на путовања, зимовања или на прославу Нове године у иностранство ако су дужници и ако нису измирили кредитне обавезе, платили алиментацију или казне саобраћајне полиције.

Сви чији дуг прелази десет хиљада рубаља, што је око 150 евра, морају или да измире обавезе или да се са аеродрома или другог граничног прелаза врате кући. Кад је, пре неколико година, први пут била уведена та мера на граничним прелазима је био заустављен приличан број дужника. Поготово је изазвало згражавање над онима који бившим супругама не плаћају алиментацију за децу, а кренули су у провод у иностранство.

Грађани се такође упозоравају да на време измире заостала плаћања јер чак ако и уплате новац на граничном прелазу, то не значи да ће он "лећи" на рачун, па ће то бити разлог за повратак кући.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
С-500, Су-57, Т-90М: Које све наоружање Русија припрема за 2020. годину

Московски дневни лист "Известија" је средином децембра објавио информацију у којој стоји да чак 25 милиона грађана Русије не може да изађе из земље због дугова, али је нешто касније речено да је тај број ипак мањи. Према писању "Известија" ове године је међу дужницима било око седам милиона људи који нису плаћали кредите. Што се тиче алиментација било је 1.420.000 "заборавних". Највише дужника је било због неплаћања саобраћајних казни - чак 13,1 милион.

Од 2020. године судски извршиоци ће упозоравати дужнике путем СМС порука да не могу да путују у иностранство.


НЕ ПОМАЖУ НИ ИЗВРШИОЦИ

ИАКО се не зна тачан број оних који због дугова не могу да изађу из Русије, оно што је извесно јесте да је у последњих десет месеци 6,6 милиона Руса било на неком од спискова забране путовања у иностранство. Ове године судски извршиоци су "утерали" велики број дужника, али се њихов број није рапидно смањио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)