Свађа Русије и Пољске због лошег памћења: Варшава позвала амбасадора Москве на рапорт

28. 12. 2019. у 19:55

Свађа Русије и Пољске због лошег памћења: Варшава позвала амбасадора Москве на рапорт

Рибентроп - Молотов у Москви 1939. Фото Википедија

Путин је последњих дана критиковао резолуцију Европског парламента у којој се каже да и Совјетски Савез сноси одговорност за Други светски рат

Министарство спољних послова Пољске је позвало амбасадора Русије да објасни то што је руски председник Владимир Путин последњих дана више пута окривио Пољску за избијање Другог светског рата.

Речено му је да се пољске власти оштро противе недавној "историјској инсинуацији" Путина и других званичника Русије, истакао је заменик министра спољних послова Марчин Пжидач.

Пжидач је рекао да Пољска сматра да су ставови Путина и других "стаљинистичка историјска нарација" и "пропаганда тоталитарне државе".

То је најновији спор двеју суседних држава око сећања на Други светски рат. Пољаци памте да су их напали и нацистичка Немачка и Совјетски Савез на почетку тог сукоба у којем је погинуло шест милиона Пољака. Варшава сматра да су обе силе агресори који су изазвали патње и смрт.

Путин је последњих дана критиковао резолуцију Европског парламента у којој се каже да и Совјетски Савез сноси одговорност за Други светски рат. Путин је то назвао чистом глупошћу.

Према Пољацима, рат је почео неколико дана пошто су се Адолф Хитлер и совјетски диктатор Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин договорили да поделе Пољску и балтичке државе на основу тајног споразума Молотов-Рибентроп из августа 1939.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нису знали да је избио Други светски рат: Породица више од 40 година живела у изолацији, једна ћерка је и даље у дивљини (ВИДЕО)

Путин је отписао значај споразума Молотов-Рибентроп, сматрајући га потезом који је Совјетски Савез био присиљен да предузме јер су неке друге европске државе потписале с Хитлером споразуме о ненападању.

Цитирао је споразум Немачке, Велике Британије, Француске и Италије из 1938. који је Хитлеру омогућио анексију Чехословачке као пример наводне завере западних лидера с Хитлером.

ЈЕВРЕЈИ

Путин је цитирао и архивске документе за које тврди да показују да је амбасадор Пољске у Берлину хвалио Хитлерове планове да се Европа отараси Јевреја.

У изливу гнева Путин је тог амбасадора назвао шљамом и антисемитском свињом.


Чемберлен, Даладје и Хитлер у Минхену 1938. Фото Википедија


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације