Једна тинејџерка из Колорада је желела да повећа груди, а уместо тога је након операције претрпела тешку повреду мозга због које је сада у вегетативном стању. Емалин Нгујен (18) је месецима већ у коми, након доживљене мождане смрти и готово да нема шансе да ће се икада у потпуности опоравити.

Њени родитељи су поднели тужбу за немар против лекара и анестезиолога који су били задужени за операцију девојке првог августа. У тужби се наводи да су др Џефри Ким и анестезиолог Рекс Микер оставили Емалин 15 минута без надзора, након што су је ставили под анестезију.

Док су они били одсутни, како се наводи у тужби, нешто је пошло по злу са анестезијом. Као резултат тога, Нгуиен сада живи у трајном полусвесном стању и суочава се "са трајним менталним и физичким оштећењем" услед повреде мозга која захтева сталну бригу. Због повреде је Емалин смештена у специјализовану установу у Денверу, где је хране преко цевчице.

- Она још увек има свест о свом окружењу. Она плаче кад чује мајчин глас; реагује на болове. Али иначе уопште не може да комуницира. Не може да се храни. Не може да користи руке или ноге. Може само да лежи – рекао је породични адвкат Дејвид Вудраф.

Он је рекао да су шансе да Емалин, која је уштедела 6.000 долара за козметичку операцију, икада више води нормалан живот – равне нули.

Лекар и анестезиолог нису желели да одговоре на захтев за коментар који им је послао "НБЦ Њуз".

Др Ким је вратио 6.000 долара породици неких месец дана након операције, рекао је адвокат.

У тужби се наводи да су након, што су се лекар и анестезиолог вратили до девојке коју су оставили без надзора, видели да су усне и лице тинејџерке поплавели и да се дисколорација ширила по њеном телу. Након провере њених виталних знакова, открили су да јој је стало срце, па су је неколико пута оживљавали. Међутим, њен нервни систем није давао знаке живота и највероватније је да је доживела повреду мозга, али су оптужени чекали пет сати да позову хитну помоћ.

У међувремену су родитељима рекли да је све у реду и да се њихова ћерка само мало спорије буди из анестезије. Рекли су да ће морати да одложе процедуре повећања груди, али су прећутали да су девојку морали да оживљавају.

(srbijadanas.com)