Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да га је изненадила и помало увредила недавна резолуција Европског парламента о важности очувања историјске успомене за будућност Европе, којом се осуђује совјетско-немачки пакт Рибентроп-Молотов.

Он је рекао да је СССР морао да потпише тај пакт због споразума о ненападању које су1938. године постигле Немачка, Велика Британија, Француска и Италија, а који је омогућио Хитлеру да окупира Чехословачку, преноси Тасс.

Путин је представио низ докумената који се тичу договора различитих земаља са Немачком током Другог светског рата, међу којима су Пољска, Велика Британија, Француска, Литванија и Летонија и додао да Русија има довољно материјала да никоме не дозволи да оскрнави сећање на њене очеве и претке и све оне који су дали свој живот за победу над нацизмом.

У том је контексту говорио и да људи попут тих који су разговарали са Хитлером сада руше споменике ослободилаца - припадника Црвене армије који су спасили европске земље и народе од нацизма.

"То су њихови наследници. Мало тога се променило", рекао је Путин.

Путин је пољског амбасадора у нацистичкој Немачкој Јозефа Липског назвао "олошем и анти-семитском свињом" јер је рекао да је Адолф Хитлер заслужио споменик због своје идеје о протеривању Јевреја у Африку.

"Он је олош и анти-семитска свиња, не постоји други начин да се он отпише. Он је делио Хитлерове ставове о анти-семитизму и штавише обећао је да ће подићи споменик у Варшави због прогона јеврејског народа", рекао је Путин коментаришући поруку коју је тадасњи пољски амбасадор оставио 30-тих година прошлог века, преноси Тасс.

Путин је рекао да је, док је проучавао архивске документе из тих година, одузете као војни трофеј у некој од европских земаља после Другог светског рата, био запањен "методом решавања јеврејског питања" у Пољској.

"Био сам изненађен начином на који су Хитлер и пољски званичници разговарали о таскозваном јеврејском питању. Хитлер је делио са пољским министром спољних послова и тадашњим амбасадором своју идеју о протеривању Јевреја у колоније у Африци. Замислите, протеривање Јевреја у Африку 1938. године. Они би били осуђени на истребљење", рекао је Путин и додао да је у напомени коју је амбасадор оставио пољском министру стајало да ће Хитлеру, ако то уради подићи диван споменик у Варшави.