ПЕТОРО људи осуђено је у Саудијској Арабији на смрт због убиства новинара Џамала Кашогија (58), потврдио је државни тужилац ове земље. Још троје људи осуђено је на затворску казну у трајању од 24 године.

У извештају који су саставили стручњаци УН, наводи се да постоје веродостојни докази да су принц Саудијске Арабије Мухамед бин Салман и други високи званичници појединачно одговорни за убиство новинара. Саудијске власти, инсистирају, међутим, да агенти нису радили по наређењу принца Мухамеда.

Бивши високи саветник престолонаследника Сауд ал Катани испитан је током процеса суђења, али оптужбе против њега нису потврђене, па је пуштен на слободу. Суд је такође оценио да тадашњи конзул Мохамед ал Отаиби није крив.

Укупно 18 особа било је ухапшено, а пет високих званичника отпуштено у склопу саудијске истраге о убиству које је подигло буру у међународној јавности. У јануару ове године 11 особа је оптужено у вези са убиством, а јавни тужилац је затражио смртну казну за пет особа. Њихови идентитети нису објављени.

Турски званичници су тврдили да је Кашоги убијен, а у јавности се нагађало да је раскомадан тестером и да је његово тело поливено киселином и уништено. Ријад је на самом почетку негирао да зна шта се догодило, али је касније потврдио да је Саудијац убијен у "грубој акцији". За брутално убиство, осумњичен је тим од 15 саудијских агената.

Заменик саудијског јавног тужиоца и портпарол Шалан ал Шалан рекао је, читајући пресуду на суђењу, да је суд одбацио процесе против 3 од 11 особа, оптужених, јер се показало да нису криви. "Истрага је показала да убиство није планирано. Одлука је донесена у моменту", рекао је Шалан.

То је епилог случаја који је почео убиством овог истакнутог критичара владе у Ријаду, за које се терети читав тим саудијских агената. Злочин се догодио у згради конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу, 2. октобра 2018. године, где је Кашоги дошао да би прибавио документе за венчање са својом вереницом, Хатиџом Џенгиз из Турске.

Кашоги, са пребивалиштем у Америци, био је колумниста "Вашингтон поста" и познати критичар принца Мухамеда. Ањес Каламар, специјални извештач УН за вансудска и арбитрарна погубљења, каже да је Кашоги "брутално убијен" у конзулату тог дана. Заменик јавног тужиоца Саудијске Арабије Шалан Шалан је у новембру рекао да је убиство наредио вођа "преговарачког тима" који је у Истанбул послао заменик шефа саудијске обавештајне службе са циљем да натерају Кашогија да се врати у краљевство и прекине егзил који је сам себи наметнуо.

У свом извештају америчка ЦИА је закључила да је престолонаследник, Мухамед бин Салман наредио убиство саудијског новинара, што је млади принц упорно порицао.

Инспектори су утврдили да је Кашоги насилно задржан и да је у њега убризгана велика количина дроге, што је довело до предозирања и смрти, како је тада рекао Шалан. Његово тело је потом раскомадано и предато локалном "саучеснику" изван конзулата. Петоро појединаца је признало да је починило убиство, изјавио је Шалан, додајући: "Принц није знао ништа о томе."

ИСТИНЕ И ЛАЖИ

ЛИСТ који је ангажовао Џамала Кашогија, "Вашингтон пост", 6. октобра 2018. пише да турски обавештајци верују да је новинара у конзулату убио тим од 15 људи из Саудијске Арабије, која 13. октобра одговара на "лажи и наводе без покрића" и понавља да није одговорна. У разговору са Доналдом Трампом 15. октобра, саудијски принц негира да је његова држава убила Кашогија. Трамп оцењује да су за убиство одговорни одметници. "Вашингтон пост" 16. новембра наводи закључак ЦИА да је убиство наредио Мухамед бин Салман.