Швајцарска нуклеарна електрана Милеберг искључена је данас са електроенергетске мреже после 47 година, што означава крај једне ере и почетак изласка те земље из атомске енергије.

Постројење капацитета 373 мегавата, које је отворено 1972. године, производило је електричну енергију у количини довољној да више од 100 година покрива потрошњу струје оближњег града Берна, преноси Ројтерс.

У преносу који је уживо ишао на швајцарској телевизији око поднева, један техничар је притиснуо два тастера у контролној соби да би прекинуо ланчану реакцију и деактивирао реактор, чиме је ова нуклеарка угашена заувек.

Ово је прво гашење једног од пет нуклеарних реактора у Швајцарској који треба да буду затворени.

Нуклеарна катастрофа у Фукушими 2011. године, у Јапану, покренула је широм света забринутост везано за безбедност атомске енергије.

Суседна Немачка требало би да затвори своје нуклеарне електране до 2022., а швајцарска влада је саопштила да неће градити нове нуклеарне реакторе и да ће постојеће искључити када буду на крају свог животног века.

Швајцарска одлука о напуштању нуклеарне енергије потврђена је на референдуму 2017. године, на којем су такође подржани планови владе за подстицање одрживе енергије путем субвенционисања развоја соларних, ветро и хидроелектрана.

Датуми за гашење других нуклеарних постројења у Швајцарској нису утврђени, али се очекује да ће атомска централа Безнау, у близини немачке границе, која датира из 1969. године, бити следећа.