Француска компанија за интернет и телекомуникације Оранж проглашена је кривом због низа самоубистава радника крајем 2000-их која су се догодила док је то предузеће пролазило кроз процес приватизације.

Париски суд казнио је Оранж са 75.000 евра, а бивши директор Дидие Ломбар је осуђен на четири месеца затвора и наложено му је да плати 15.000 евра казне.

Остали руководиоци су такође осуђени на затвор и хиљаде евра новчане казне.

Одлука о томе да ли ће компанија морати да плати одштету од два милиона евра се још чека, преноси АП.

Случај се фокусира на покушај компаније да укине 22.000 радних места и прераспореди још 10.000 да би се прилагодило конкуренцији у приватном сектору, користећи "патогене" методе реструктурирања.

У земљи у којој радници уживају снажну заштиту закона о раду, синдикати су тврдили да је руководство тражило начине како да подстакне раднике да напусте посао или прихвате прерасподелу, пише Ројтерс.

Прочитајте још - Полиција успела да одврати мушкарца од самоубиства (ФОТО/ВИДЕО)

Тужиоци су набројали најмање 18 самоубистава и 13 покушаја самоубиства између априла 2008. и јуна 2010.

Према подацима синдиката, један запослени се убо у стомак током састанка особља, а једна жена се бацила кроз прозор.

Руководиоци компаније негирали су одговорност за самоубиства људи које нису познавали, али је суд пресудио да су они и компанија криви за колективно морално узнемиравање.

Оранж је прва велика компанија у Француској којој се суди због оваквих оптужби, па би то суђење могло да створи правни преседан.

Оранж је и даље доминантна француска телефонска компанија и послује у 26 земаља широм Европе, Блиског Истока и Африке.