Рим – Специјално за “Новости”


У највећој блиц операцији у последњих 20 година јутрос рано ухапшене су 334 особе у провинцији Вибо Валенсија у Калабрији, сви са оптужницомпо основама за разне почињене криминалне радње а припадници су 'Ндрангете и мафијашког клана шефа Манкуза ди Лимбади.

Хапшење је резултат истраге која је трајала више година након чега је уследила оваква максиоперација коју су извеле снаге Специјалне оперативне јединице карабинијера провинцијске Команде Вибо Валентија која обухвата 50 општина на основу налога судије за прелиминарну истрагу из Катанзара.

Истовремено карабиниери пописују материјална добра ради заплене у вредности од око 15 милиона евра. А тужилац из Катанзара Никола Гратери изјавио је како је речо потпуном распарчавањутзв."коски", мафије 'Ндрангете у провинцији Вибо. И реч је о највећој операцији хапшењајош од тзв. максипроцеса у Палерму 1987. године када је ухапшено 475 особа.

Оптужница терети ухапшене за мафијашкоудруживање, убиства, изнуђивање, зеленаштво, лажно преписивање имовине и разна отежавајућа кривичнадела.

Укупан број лица под истрагом по разним основама је 416, јер се калабријска мафија ове провинције веома разгранала: Ломбардија, Пијемонте, Венето, Лигурија, Ромања, Тоскана, Лацио, Сицилија, Пуља, Кампанија и Базиликата.

Прочитајте још: Ухапшен шеф Коза ностре

Међуухапшенима су адвокати, комерцијалисти, функционери на разним нивоима државних установа, а неверни држави, масони... Међу њима су и они који су локализовани и ухапшени и у иностранстранству, у Немачкој, Швајцарској и Бугарској, у сарадњи са локалним полицијским снагама и са европским мандатом о хапшењу.

250 страница сачињене оптужницеплод су огромног рада великог тима, а реализацију операције хапшењаизвеле су снаге Специјлне оперативне групе карабинијера из Калабрије уз помоћ 3000 припадника војних снага разних специјалности.