Турска је послала три возила са беспилотним летелицама на аеродром Гециткале који се налази у турском делу Кипра.

Министар иностраних послова кипарских Турака Кудрет Озерсаи рекао је да су у овој фази на аеродрому Гециткале почеле да долазе само копнене јединице за контролу, али још није постављен систем беспилотних летелица.

- Неке беспилотне летелице која се налазе на аеродрому Даламан стићи ће у Гециткале када јединица за контролу на тлу, која се сада поставља, буде оперативна - рекао је он.

Иначе, беспилотне летелице које ће пратити бродове за истраживање нафте и морнаричке снаге Турске на истоку Средоземља летеће са аеродрома Гециткале.

- Док Турска остварује своје право на истраживање енергената у источном Медитерану, турски Кипар омогући ће јој летење беспилотних летелица са локалног аеродрома - саопштили су званичници кипарских Турака.

Беспилотне летелице, ненаоружане и наоружане, почеће да полећу са аеродрома Гециткале од 16. децембра, јавила је новинска агенција Демирорен. Турска је почела да тражи нафту и гас на обали Кипра почетком ове године, отпремивши два бушача и истражни брод са беспилотним системом који их прате.