ШКОТСКА не може да буде заробљена у Уједињеном Краљевству против своје воље - изјавила је јуче шкотска премијерка Никола Старџен, и поновила да јој успех Шкотске националне партије на изборима одржаним прошлог четвртка даје мандат за нови референдум о независности, чему се противи британски премијер Борис Џонсон.
- Ако Уједињено Краљевство буде наставило да постоји као унија, то ће моћи само уз консензус - рекла је Старџенова за Би-Би-Си.

Према њеним речима, британска влада се грдно вара ако мисли да ће одбијање референдума означити крај тог питања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Џонсон после победе на изборима поручио: Нема више "ако", идемо из ЕУ!

- То је суштинска тачка демократије, не можете држати Шкотску у унији против њене воље - нагласила је она. - Не можете нас затворити у орман, окренути кључ и надати се да ће све проћи.

Са друге стране, победа конзервативаца, који су освојили апсолутну већину на изборима, само им је дала крила за наставак процеса изласка Велике Британије из Европске уније.
- Приоритет владе премијера Бориса Џонсона је да земља напусти ЕУ 31. јануара - изјавио је јуче министар Мајкл Гоув, уз додатак да ће парламент имати могућност да гласа о споразуму о изласку из ЕУ у релативно кратком року. Истовремено, Гоув је истакао и да ће до краја 2020. године бити постигнут договор о новом трговинском споразуму са Европском унијом.

- Када напустимо ЕУ, онда ћемо завршити и све преговоре у вези са новим оквиром о слободној трговини и даљој сарадњи - рекао је Гоув.

Све ближи излазак из ЕУ AP Photo Kirsty Wigglesworth

Он је поновио да влада у Лондону неће дозволити одржавање другог референдума о независности у Шкотској.

Приоритет британске владе на унутрашњем плану биће, како је рекао, подупирање јавне здравствене службе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Моменат који је од чиновника направио господара Кремља: Путинов успон почео је једним ужасним догађајем (ВИДЕО)

И Риши Сунак, заменик британског министра финансија, изјавио је да ће све бити готово до краја године и да ће влада предлог споразума о изласку упутити у парламент пре католичког Божића, 25. децембра.

Џереми Корбин AP Photo Isabel Infantes
И док торијевци тако настављају свој победоносни марш, вођа британске опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин извинио се присталицама странке због најгорих изборних резултата од 1935. године, чак и у традиционалним упориштима, у писму које је упутио листу "Сандеј мирор", али је истакао да је поносан јер је понудио поруку наде.
Он је у писму признао да је било пропуста странке и преузео је одговорност за лош резултат на изборима, али је и додао да је његова изборна кампања ипак била успешна јер је отворила неке нове дебате о мерама штедње, неједнакости у друштву, корпорацијама и еколошким питањима.

СУСРЕТ СА ИСТИНОМ

ПОСЛАНИЦИ из Лабуристичке партије ће први пут рећи Корбину своје мишљење сут