Расколници из Украјине хоће још више да се додворе Западу: Намеравају да Божић славе као католици

Бранко ВЛАХОВИЋ

понедељак, 16. 12. 2019. у 08:14

Расколници из Украјине хоће још више да се додворе Западу: Намеравају да Божић славе као католици

Петар Порошенко и митрополит Епифаније AP Photo Efrem Lukatsky

Украјински расколници најављују реформе у оквиру своје новоосноване цркве. Епифаније: Признаће нас румунска, бугарска и грузинска православна црква
МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ПОГЛАВАР новоосноване Православне цркве Украјине митрополит Епифаније изјавио је у Кијеву да његова ПЦУ намерава да Божић слави истога датума када и каталоци широм света, 25. децембра, уместо досадашњег 7. јанура. Али, додао је Епифаније, то ће се догодити тек кад већина верника за то "буде спремна".

- Датум слављења Божића није догма. Али ми видимо да тренутно ту идеју да славимо Божић кад и католици не подржава већина. Због тога ћемо наставити просветитељски да радимо и у тренутку када апсолутна већина буде спремна за промену православног календара, то ћемо и учинити - објаснио је митрополит Епифаније. - Наша црква тек стаје на ноге и ми не можемо да на дневни ред стављамо питања за која не постоји пуна сагласност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Уколико нам Америка уведе санкције, затворићемо авио-базу Инџирлик": Са Ердоганом нема шалеПоглавар ПЦУ Епифаније је рекао и то да је та црква спремна да спроведе одређене реформе које се односе на обреде, пре свега литургије. Такође ће се осавременити однос према младима, без појашњења шта би то значило.

Што се тиче две расколничке цркве, Украјинске православне цркве Кијевског патријархата, на чијем је челу био самопроглашени патријарх Филарет, и Украјинске аутокефалне православне цркве, митрополит Епифаније је казао да су оне дефинитивно расформиране и њихови верници и свештенство су ушли у састав нове цркве.
Епифаније се не обазире на то што самопроглашени патријарх Филарет сада тврди да су га бивши председник Порошенко и цариградски патријарх Вартоломеј - преварили!
Што се тиче Петра Порошенка, Филарет каже да је њему стварање нове цркве било потребно јер се надао да ће тако добити гласове на изборима за још један председнички мандат. Филарет такође тврди да је цариградски патријарх Вартоломеј, који је расколничкој цркви дао аутокефалност, имао своју рачуницу око ширења простора на којима би убирао приходе.

ДУГИ ПРСТИ АМЕРИКЕ ИАКО у Кијеву не говоре о томе уз чију помоћ су грчка црква и александријски патријарх признали аутокефалност новоосноване украјинске православне цркве није никаква тајна да су у црквене послове умешале прсте америчка политика и њене службе.

Иначе, новооснована црква очекује да ће је 2020. године признати још неколико православних цркава.

- Ми сада чекамо да нас идуће године признају Румунска православна црква, затим бугарска и грузинска - казао је украјинским новинарима митрополит Епифаније. - Што се тиче Руске православне цркве, она ће нас признати последња. Уверени смо да ће на крају и Московска патријаршија бити присиљена да призна нашу аутокефалност јер ће остати усамљена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Завршен маратонски климатски самит, Гутереш разорачаранКолико ће се православне цркве у Румунији, Бугарској и Грузији држати канона а колико ће бити "кооперативне" са политичким структурама, видеће се наредних месеци у којима је митрополит Епифаније најавио да ће оне признати новоосновану расколничку цркву у Украјини.

Коментари (5)

Saša

16.12.2019. 09:04

Kakva crkva? Čista politička tvorevina. I rumuni napraviše još odavno neku svoju "pravoslavnu" crkvu ama baš po istim modelu, Božić sa katolicima a Uskrs sa pravoslavnima, samo da bi se dodvoravali zapadu. Nije ni čudo da ih "priznavaju". Vrana vrani.

U čemu je problem

16.12.2019. 13:37

@Saša - i Srpska pravoslavna crkva je tako nastala... čisto politički, kad su se stekli uslovi. Da nisu posle, kroz istoriju, bili tako zadrti, mogli smo imati lepe odnose sa makedonskom, crnogorskom i ukrajinskom crkvom, a što je još važnije, s tamošnjim narodom. A ne bi bilo ni Rvata, ni Bošnjaka...

.

16.12.2019. 20:32

@Saša - SPC je prvo izgradila Duhovnost, Prosvetiteljstvo, Graditeljstvo - Arhitekturu... Pa tek onda sa svim Srbskim narodom krenula ka autokefaliji. Mi nismo uzeli hramove, nego smo ih mi izgradili. To je velika razlika sa Ukrajincima...

Ivan Zgrozeni

16.12.2019. 22:04

@Saša - Problem je u tome sto je pre no sto su Francuska i Austrija pomogle u stvaranju rumunske nacije pravivsi im jezik i crkvu na teritoriji danasnje Rumunije u crkvama koristila cirilica i crkvenoslovenski jezik. Ako tome dodamo da je genetska struktura stanovnistva u Srbiji i Rumuniji identicna zakljucak je da su Austrija i Francuska od Slovena napravile "romansku" naciju da bi podelile male od velikih Rusa. Isto to rade sa cenogorskom nacijom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Odsrbljavanje Srba.

Zapadni Srbin

16.12.2019. 11:16

Čisto radi istine i mnogi pravoslavni narodi (Grci,Rumuni,Bugari,...)slave Božić po gregorijanskom kalendaru 25.12.,a to se poklapa i sa Milankovićevim računjanjem vremena.Na početku 20.veka i naša crkva je prihvatila taj kalendar,ali je odložila praznovanje po njemu.

pop

16.12.2019. 11:20

U vecini pravoslavnih crkvi se koristi Milankovicev kalendar koji ce biti isti ko gregorijanski do 2800. godine. Tu spadaju osim Rumuna, Grci, Kiprani, Bugari, Carigradska patrijarsija, Kopti, Palestinci itd..Sa wikipedije: "The Revised Julian calendar, also known as the Milanković calendar, has been adopted by the Orthodox churches of Constantinople, Albania, Alexandria, Antioch, Bulgaria, Cyprus, Greece, Poland, and Romania."

realist.

16.12.2019. 21:57

Najpametnije uzmite Katolicku veru, i neka vam idiotima bude bog na pomoc, i vama ce dati par milijardi kao Grci a da i vi prodajte vasu veru a kad nestane pare onda ce vam naguraju muslimanske migrante