Мајкл Рокфелер био је четврто дете гувернера Њујорка Нелсона Рокфелера и четврта генерација у породици Рокфелер. Он је мистериозно нестао током експедиције у Асмату, региону у Новој Гвинеји, а једна од теорија је да су га убили и појели припадници истоименог племена.

Он је са холандским антропологом Ренеом Весингом запловио у једном локалном кануу када се њихов чамац преврнуо они су плутали два дана, а онда је Рокфелер рекао свом пријатељу да може да отплива 12 километара до обале. Међутим, ту му се изгубио сваки траг а једна од теорија је да се утопио због исцрпљености или да га је напала нека водена животиња.

Весинг је спашен дан касније. Међутим, у неким областима Асмата постојала су племена која су упражњавала канибализам па се спекулише да је Рокфелер можда и успео да се докопа обале, а онда су га ухватили и појели.

Новина Милт Меклин отпутовао је 1969. године на острво како би истражио Рокефелеров нестанак. Одбацио је извештаје да је Рокефелер живео као заробљеник у џунгли, али је закључио да околни докази подржавају идеју да је убијен.

Неколико вођа села Отсјанеп, ​​где је Рокфелер вероватно успео да стигне на обалу, убила је холандска патрола 1958. године, пружајуц́и тако основу да се ради о освети племена против некога из "белог племена". Тако је Рокфелер, вероватно, био жртва освете која се огледа у убијању и једењу припадника "другог племена".

Потврђено је да је Мајклова мајка ангажовала приватног детектива који је донео породици три лобање, а за једну је тврдио да је од младог Рокфелера.

У документарном филму "Држи реку на десној страни", Тобиас Шнебаум каже да је разговарао са канибалом из племена Асмата који је описао како су пронашли Рокефелера на обали и појели га.