У ПРИГРАДСКОЈ железници у Паризу, ових штрајкачких дана, у поједине вагоне, да би заштитили нежније и осетљивије на гужву, не пуштају мушкарце!

Скандал је добио поприличне размере. Мушкарци који су на препуним перонима спречени да уђу у полупразне компартимане композиција, дигли су глас пред новинарима.

У вагоне су примали инвалиде, слепе, људе у гипсу, старе и изнемогле, мајке с бебама, путнице с дечјим колицима, али и даме које су биле без мушке пратње. Седеле су удобно заваљене у седиштима, док мушкарци у изгужваним оделима, покушавајући да се врате с посла, нису могли ни да приђу крцатим возовима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Записи из Париза: Францускиње

Француске железнице су се после браниле да не спроводе дискриминацију и да је све то масло оних који су донели одлуке на своју руку. Али, снимци које су огорчени путници снимали камерама својих мобилних телефона, остали су да заувек сведоче о овом несвакидашњем примеру сегрегације.

Имам пријатеља који је једном приликом морао свог сина да одведе на преглед у чувену париску дечју болницу "Некер". Кажу, најбољу у Европи. Званични назив ове установе је сличан оној београдској, и односи се на "мајку и болесно дете". Предао је сина на улазу дежурној сестри и кренуо ужурбано да се удаљава, иако је морао да га отпрати све до ординације. Урадио је то, јер његов пол није фигурисао у називу. Медицинска сестра га је узалуд дозивала: не признаје позитивну дискримнацију!

У Француској већ неколико година постоји удружење уцвељених очева, који никако не могу после развода да се приближе својој деци која врло често припадну мајкама. Неки од њих су се, из протеста, везивали за грађевинске кранове.

Кад је прошле године пооштрен Закон о породичном насиљу, извештачи су пожурили да у насловима истакну како мужеви више неће моћи некажњено да малтретирају своје жене. Изнети су с тим у вези и прецизни статистички подаци. Изнервирана због бројки које је прочитала, позамашна госпоја је свом сувоњавом брки, као представнику целокупног мушког рода, у знак освете, треснула шамарчину.

Испоставило се, тако, да су у више од четвртине случајева породичног насиља у Француској жртве - мушкарци. Сваких тринаест дана један издахне од последица примљених удараца од стране нежнијег пола!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тајна Француске виткости и елеганције

Овај данас крајње политички некоректан увод, мада у њему има и веома тешких судбина, постоји да би показао како медаља, ипак, има и другу страну. На оној далеко тамнијој, налази се више од сто тридесет убистава жена у току године од руку њихових животних сапутника. Невероватан податак за 21. век и Француску.

Осим ових убица и силеџија, које чекају више него заслужене казне, највећи део нације, огроман број француских обичних мушкараца је поприлично збуњен. Не знају када тачно треба да буду џентлмени, а када оличење мушкости, када да перу судове, кувају ручак и купују цвеће, а кад да мењају гуму на аутомобилу, понесу кофер и уступе место у градском превозу, буду толерантни у ресторану на туђе флертове и истовремено бране драгу од насртљиваца.

Делимично и због тога, у Паризу има чак две трећине разведених бракова.

Зли језици кажу да би париски мушкарци данас у исти мах морали да буду за нијансу и женственији, и мужевнији, да би се свима посрећила родна равноправност!