Саима Херц пробудила се једног прохладног јутра, а осећала је грозницу и болове у глави. Тада 30-годишњакиња била је уверена да има грип. На путу са посла отишла је лекару и рекла му да је, изгледа, покупила вирозу. Он јој је рекао да узме парацетамол па је одмарала цео викенд пијући чај с лимуном док јој је супруг припремао супу. Неколико дана касније је умрла.

Узрок је било енцефалитис, упала мозга. Симптоми су тихи, а укључују главобољу, температуру и малаксалост.

Предузетник Мајк Херц је тако, два месеца након венчања постао удовац. У шокантној исповести проговорио је о својој покојној супрузи и свом животу. Исто тако, истакао је како жели подићи свест о стању, које сваке године погађа 6000 људи у Великој Британији и одузима 1800 живота.

Али, то није једина трагедија која га је задесила. Донедавно је мислио како ће 2002. година бити најгора година за њега. Тада је имао 12 година те је са породицом био на путовању у Африци. Имали су прометну несрећу у којој су отац и он били повређени, а његова мајка Јане и 9-годишњи брат Бен су погинули.

То га је потпуно сломило, а када је упознао Саиму пре четири године, осећао се као да се поново родио.

"Чим сам упознао ову духовиту, лепу жену, знао сам да ме може излечити - започео је причу па додао: "Неколико минута након нашег првог састанка, знао сам да желим бити са њим до краја живота".

Након прометне несреће нико му се није успео приближити. Био је, како каже, поприлично хладан, а Саима га је духовитошћу и топлином научила да се може поновно отворити и волети.

"Немам ни речи којима бих описао што се догодило. То је као језива, невероватна и несхватљива шала", рекао је Мајк.

Испричао је како је након што је провела викенд одмарајући, у понедјељак рано ујутро отишла на посао док је Мајк спавао. Послала му је поруку да му каже да га воли. Касније тог јутра, један од њених колега назвао га је да му каже да је његова супруга дезоријентисана и да има вртоглавицу.

"Одмах сам отишао до ње. Кад сам је видео, моја прва помисао била је да је доживела мождани удар или алергијску реакцију. Помагао сам јој јер је једва успела да хода. Разговарао сам с њом док смо се возили у болницу, али је говорила неповезане ствари. Срушила ми се у наручје док смо улазили у хитну. Следећа 24 сата прошла су нејасно. Саима је била на интензивној нези, а лекари су урадили претраге и открили масивно отицање мозга."

Један лекар је рекао да је то упала мозга, али да нема разлога за бригу јер ће се она потпуно опоравити. Мајк му је веровао. Али, неколико сати касније, било јој је све горе и било је преризично премештати је и радити анализе.

"Када су ми то рекли знао сам да ће умрети. Седео сам поред њеног кревета и говорио јој да се бори и да је волим", прича удовац.Пет дана касније, Мајку су рекли да Саимино срце слаби. Наиме, кад мозак набубри, притиска се део који контролише дисање и циркулацију, а може га и блокирати. Лекари су му рекли да живи на апарату за одржавање живота.

"У том тренутку сам се смрзнуо. Затворио сам очи и присећао се свега што смо прошли. Наше венчање, наш медени месец на Маурицијусу. Само наш свакодневни живот. Непрестано сам истраживао све о упали мозга. Али, знао сам да је време да је пустим. Пре него што сам то учинио, назвао сам оца. Моја мама је била попут Саиме, на апарату за одржавање живота након несреће. Питао сам га је ли остао у соби кад су га искључили", открива Мајк.

Отац је рекао како то није могао и да од тог тренутка жали. Мајк се након тога вратио у собу, њежно пољубио супругу и рекао јој да ће је учинити поносном. Допустио је да искључе апарате док је био поред ње.

"Стотине ожалошћених било је на Саиминој сахрани, а сахрањена је у својој венчаници. Рекла је да би је једног дана поново волела носити", говори.

Сваке недеље било му је све горе, а пријатељи су му долазили помагати код куће како не би био сам. Радили су све како би му ублажили бол. Ипак, како су месеци пролазили, каже како је схватио да мора нешто учинити. Овог лета отпутовао је код њене породице у Аустралију.

(24 сата.хр)