Прва идентификована жртва изненадне ерупције вулкана на Новом Зеланду је Ив Бровит (21) из Мелбурна. На месту несреће била је са породицом. Њени отац Пол и сестра Стефани хоспитализовани су и лече их од тешких повреда.

Досад је потврђено 15 жртава, а двадесет их је на одељењу интензивне неге где су збринути због тешких опекотина.

Рониоци траже тела жртава
Полицијски рониоци у контаминираним водама око вулканског Белог острва где је видљивост никаква, и данас су покушавали да пронађу преостале две жртве ерупције.

До ерупције је дошло у понедељак, а вулкански пепео затровао је море у близини острва, па рониоци морају да се чисте након сваког зарона. Заменик комесара полиције, Џон Тимс, назвао је услове претраживања "јединственим и изазовним", преноси АП.


Упркос активности вулкана и страху од нових ерупција, војска је у петак успела да пронађе тела још шесторо туриста. Још две особе, за које се претпоставља да су капетан брода и туристички водич, воде се као нестале, али се верује да нису живи.Рониоци су започели потрагу у петак, али били су принуђени да се зауставе кад су се временски услови погоршали. Авионска претрага острва обустављена је током ноћи.

На острву се у тренутку ерупције налазило 47 туриста и њихових водича.