Руски ледоломац "Арктика", на нуклеарни погон, најављен као најмоћнији брод те врсте на свету и симбол амбиција Москве према Северном полу, вратио се у суботу у луку Санкт Петербурга после дводневног пробног путовања.

Намењен транспортовању течног природног гаса из области Северног пола, брод је дугачак 173 метра, висок 15 метара и има депласман од 14 000 тона.

Упловио је у воде другог руског града у суботу ујутро, на путу ка балтичком бродоградилишту где је изграђ.

"Арктика" је два дана била на мору ради тестирања алгоритама за рад уређаја брода и маневрисања, рекао је у саопштењу Мустафа Качка, директор "Атомфлота", компаније задужене за руску флоту ледоломаца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шта се крије иза „истраживања“ Пентагона на Арктику

Иако има нуклеарни погон, "Арктика" је за том првом путовању користила дизел-мотор.

По речима градитеља, тај брод може да разбије лед дебљине 2,8 метара.

Поринут још 2016. године, део је плана да се и зими омогући пловидба кроз северозападни пролаз, који преко Арктика спаја Атлантски с Тихим океаном.

Тај план треба да Русији поједностави испоруку гаса и нафте у југоисточну Азију.

Завршне пробе "Арктика" су заказане за март и април 2020. године, а почеће да ради у мају 2020.

Граде се још два слична брода - "Урал и "Сибир".

Економски развој области Северног пола, где се сукобљавају интереси пет земаља, укључујући Русију и Сједињене Државе, председник Владимир Путин поставио је као приоритет.

Русија се нада да ће постати прва економска и војна сила у области Северног пола, користећи се глобалним загревањем климе због које се топи вечни лед, што би требало да отвори и нове трговинске путеве на крајњем северу.