Ји: Трговински споразум Кине и САД добра вест за све

Танјуг

14. 12. 2019. у 23:52

Ји: Трговински споразум Кине и САД добра вест за све

AP Photo/Ben Margot

Трговински споразум Кине и САД добра је вест за све и "обезбедиће стабилност у глобалној трговини“, изјавио је кинески министар иностраних послова Ванг Ји током посете Словенији

Трговински споразум Кине и САД добра је вест за све и "обезбедиће стабилност у глобалној трговини“, изјавио је данас кинески министар иностраних послова Ванг Ји током посете Словенији.

Како преноси Ројтерс, он је, међутим, рекао да између Кине и САД још постоји много питања која је потребно решити.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је јуче да су САД постигле такозвану прву фазу трговинског споразума с Кином, према којој ће Вашсингтон одустати од увођења тарифа на увоз кинеске робе, планираних за недељу, док ће Пекинг повећати куповину америчких пољопривредних производа.

"Постигли смо врло детаљан споразум прве фазе са Кином. Они су пристали на многе структурне промене и огромну куповину пољопривредних производа, енергетских и индустријских производа, и још много других", написао је Трамп на Твитеру, преноси Ројтерс.

"Казнене тарифе утврђене за 15. децембар неће се наплаћивати због чињенице да смо склопили договор. Одмах ћемо почети преговоре о фази ИИ, уместо да чекамо до избора 2020. године. Ово је изванредан споразум за све. Хвала вам!", твитовао је Трамп.

Канцеларија америчког трговинског представника (УСТР) је у међувремену објавила да су САД прихватиле да "знатно" модификују своје тарифе на кинеску робу у оквиру прве фазе трговинског споразума с Пекингом, а да ће Кина куповати знатно више америчке робе и услуга.

Према споразуму, Вашингтон ће задржати 25-процентне царине на око 250 милијарди долара америчког увоза из Кине, док ће тарифе уведене на кинеске производе вредне 120 милијарди долара смањити на 7,5 процената, наводи се у саопштењу УСТР-а, преноси британска агенција.

У саопштењу се додаје да трговински споразум захтева структурне реформе кинеског економског и трговинског режима у областима интелектуалне својине, трансфера технологије, пољопривреде, финансијских услуга, девизног курса. Договор такође укључује "снажан систем за решавање спорова", саопштено је из УСТР.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

vladimir

15.12.2019. 21:15

Da li je Amerika shvatila, da sa Kinom ulaziti u "rat" - samo GUBE .....!?