Турска позвала америчког амбасадора на рапорт: Анкара бесна због понашања САД

Тањуг

13. 12. 2019. у 20:47

Турска позвала америчког амбасадора на рапорт: Анкара бесна због понашања САД

Turkish Presidency via AP

Турско министарство спољних послова саопштило је да је позвало на разговор америчког амбасадора у Анкари
Турско министарство спољних послова саопштило је да је позвало на разговор америчког амбасадора у Анкари.

Он је позван на разговор због резолуције коју су усвојили амерички посланици, а у којој се масовна убиства Јермена пре једног века проглашавају геноцидом.

Турска је запрепашћена таквом одлуком, поручила је званична Анкара, која је осудила тај потез оценивши да је он ништаван, а америчке посланике је оптужила да политизују историју, пренео је Ројтерс.

Сенат САД је јуче одобрио резолуцију којом су масовна убиства Јермена која су починили Турци Османлије пре једног века препозната као геноцид.

Резолуција је претходно три пута блокирана на захтев Беле куће, али је јуче једногласно одобрена.

Необавезујућа резолуција, коју су поднели демократски сенатор Роберт Менендез из Њу Џерсија и републикански сенатор Тед Круз из Тексаса, потврђује да се геноцид десио и да је Турска одговорна, пренео је синоћ АП.

"Својим пријатељима и колегама кажем: геноцид је геноцид", рекао је Менендез и додао да би сенатори требало да имају храброст да то изговоре "јасно, гласно и без резерве".

Менендез и Круз покушали су три пута да издејствују резолуцију користећи процедурални маневар који би омогућио одобравање гласања без дуге расправе.

Сваки пут би републикански сенатор приговорио, наводећи као разлог неодобравање Беле куће.

Сенатор Северне Дакоте Кевин Крамер, који се прошле недеље успротивио тој мери, рекао је да је то учинио на захтев Беле куће, јер се гласање дешавало у време самита НАТО, на коме су се председник Доналд Трамп и други челници окупили у Лондону, а Турска је чланица НАТО.

Турска годинама лобира против америчког признања геноцида над Јерменима.

Арам Хампаријан, извршни директор Јерменског националног комитета Америке, оценио је да је турско вишедеценијско противљење резолуцији било "најдужи вето над америчком спољном политиком" неке стране земље у америчкој историји.

Историчари процењују да је готово милион и по Јермена убијено између 1915. и 1917. године, а многи то виде као први геноцид у 20. веку. Турска оспорава такву квалификацију и тврди да је тај број увећан, а да су убијени жртве грађанског рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације