ЖИВОТ Еве Перон, светски познате као "Евита", гламурозне и контроверзне бивше прве даме Аргентине, деценијама је кументован у чланцима, документарцима и мјузиклима. Али, детаљи њене преране и трагичне смрти заправо су мање познати, иако су најфасцинантнији део целе приче, пише Vintage News.

Наиме, наводно права истина укључује тајну лоботомију која се догодила без њеног знања, као и нестанак њеног тела пуних 16 година.

СПАЛА НА 36 КИЛОГРАМА

На врхунцу моћи 1950. Евити је откривен рак врата материце. Перонова прва супруга, Аурелиа, такође је умрла од те болести, због чега неки верују да је Перон несвесно убио обе жене, преносећи им агресиван облик ХПВ вируса који је довео до њихове смрти.

Рак се брзо проширио. Јуна 1952. Ева је пратила супруга на његовој другој инаугурацији као председника Аргентине. Болест ју је толико ослабила да је била у некој врсти кавеза који је требало да пружи подршку њезиним слабим удовима, јер је била тешка само 36 килограма. Тако барем гласи службена прича.

Муж је одговоран за њено брзо пропадање, јер ју је натерао на лоботомију. Операција која укључује резање неуронских веза између чеоног режња и остатка мозга, представља процедуру која је требало да потпуно прекине њене емотивне реакције. А ова операција била је државна тајна све до 2011. године, кад је Нијенсохн дошао до рендгенских снимака Евиног костура, а на снимке лобање видели су се знакови да је бушена.


ПРЕВИШЕ НЕПРЕДВИДИВА

Постајала је све више „немогућа“ и жестока. Један од могућих сценарија је да је лоботомија била драстична мера којом су покушали да јој олакшају болове које је осећала због рака. Иако сама процедура не би нужно смањила бол, смањене емоције могле су да јој помогну да издржи патњу.

Али, према неколико нових извора блиских целом догађају, Нијенсохн верује да је овим чином Евин супруг повукао очајнички потез како би обуздао све опасније понашање своје супруге.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Највеће љубави: Евита и Хуан Перон


"Био је то савршен начин да 'смири' Евиту и спречи грађански рат, покушавајући истовремено да умањи њене болове због рака."

Евита је знала да делује прилично непромишљено у години пре смрти. Као прва дама, била је одговорна за много тога везаног уз социјалну политику, али почетком 1950-их у влади се појавило више фракција. Можда због терета и болова, почела се све оштрије да се обраћа онима који нису делили њено мишљење.

последњем јавном обраћању, 1. маја 1952. године, што је Празник рада у Аргентини, она је прозивала непријатеље. Такође је диктирала документ од 79 страница под називом 'Моја порука' у којем су видљиви трагови ратоборности и насилништва. EPA Leo  La Valle

Спомињала је непријатеље народа' који су били 'неосетљиви и одвратни и хладни као жабе и змије'. Уздизала је 'свету ватру фанатизма' и била је 'против имбецила' који су позивали на разум. Наредила је аргентинском народу да се 'бори за олигархију'", написао је Нијенсохн. Све то нису биле тек пусте претње, јер је из болесничке постеље, без супругова знања, наручила 5.000 аутоматских пиштоља и 1.500 митраљеза од холандског принца Бернарда, којима је желела да наоружа раднике синдикалисте, како би оформили радничку милицију.

Те вести биле би и више него довољне да направе раздор међу фракцијама Перонових сарадника, који су претходно показали несклоност према Евитиној моћи и популарности. Земљи је озбиљно претио грађански рат.


МУЖ НАРЕДИО ЛОБОТОМИЈУ

Лоботомија је у то време већ стекла славу у САД-у, као облик лечења неконтролисане агресије и импулсивног насиља, па је лако могуће да је Хуан у њој видио решење проблема. Будући да је Нијенсохн прво прегледао Евитину здравствену документацију, контактирао је колегу хирурга, Џејмса Попена, који је потврдио његове сумње.

Током интервјуа разговарао је и с Попеновом медицинском сестром и блиском сарадницом, Маненом Рикелме, која је потврдила да се операција одвијала против Евитине воље. Лечници су морали да направе операцијску салу у задњем делу палае, каже Рикелме, а како би операција остала тајна, наоружани чувари су надгледали целу ру.

Веројатно је један од најмрачнијих података је да је пре ове операције Попен прво морао да вежбати извођење лоботомије на затвореницима у Буенос Аиресу, на Хуанов захтев. Очито је желео да његова супруга преживи операцију. На крају, операција је успела да је ућути Евиту, али је такође убрзала и долазак њезиног краја.

Након лоботомије, престала је да једе и умрла је 26. јула 1952. године. Попен, тврде његови познаници, дубоко је зажалио своју укљученост и бол коју је нанео.

Педро Ара доведен је због очувања Евиног тела за јавно излагање. Поступак балзамовања је укључивао замену њене крви глицерином, а због тога је њено тело, према речима Педра Арае, постало "потпуно и неограничено нераспадајуће". Тело је требало да буде изложено у бази огромног споменика.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сећање на Еву Перон


Али, пре него што је гробница довршена Хуан Перон свргнут је војним ударом 1955. године и побегао је из земље пре него што је могао да осигура Евино тело. Што се с њеним остацима догађало наредних 15 година је мистерија.

Напокон, 1971. године, војни доушници открили су да се налази у крипти у талијанском Милану, под лажним именом Мариа Мађи. Перон је наредио да се њено тело (нетакнуто осим прста који је недостајао) одвезе у његов дом у Шпанији. Он и његова трећа супруга Исабел држали су њен леш у трпезарија, на платформи крај стола.

Перон је 1973. изашао из егзила и вратио се у Аргентину како би још једном обнашао дужност председника. Умро је 1974. године, а наследила га је његова супруга Исабел, која је Евино тело вратила у вољену домовину и сместила на гробље Ла Реколета, гробље многих богатих и моћних Аргентинаца.

Изрезбарене на латинском, изнад мермерних стубова, стоје речи "Почивај у миру." Овај пут заувек. Евитина гробница, како се наводи, је толико сигурна да би могла да преживи нуклеарни напад.


Аутор: Експрес