Од сталног дописника: ПАРИЗ

ШТРАЈК француских железничара и градског саобраћајног предузећа у Паризу је ових дана направио истинску пометњу, веома отежао свакодневицу грађана, довео до напетости, па и сукоба на станицама, али произвео и ситуацију у којој је угрожена – родна равноправност.

Наиме, било је вагона, препуних због велике навале путника, намењених искључиво женама! То је изазвало огорчење дела мушке популације.

Ужасне гужве на перонима, ретки возови и углавном отказани поласци током доброг дела дана, проузроковали су мучне сцене. Одговорни за линију приградске железнице Б која пресеца Париз и спаја два аеродрома, "Шарл де Гол" и "Орли", "досетили" су се да најугроженијим групама грађана олакшају превоз, тако што ће да филтрирају приступ.

Прочитајте још - Штрајк у Француској: Широм земље хаос у саобраћају

Агенти који се ових дана налазе на перонима да би олакшали и усмеравали укрцавање, тако су одлучили да у први вагон могу да уђу инвалиди, малишани и мајке с децом.
Али, међу њима и - жене које путују саме.

То је изазвало праву индигнацију мушког дела путника. После побуне због дискриманиције, морале су да се огласе и Француске железнице.

AP Photo/Michel Euler


Поручили су да је реч о "локалној самоиницијативи" неких агената имајући пре свега у виду безбедност путника. Истакли су да њихови вагони нису ни у ком случају резервисани ексклузивно за жене.


На друштвеним мрежама, међутим, ових дана круже снимци на којима се у неким вагонима спречава улазак мушкараца, док је женама дозвољен.