Слободарска партија Аустрије (ФПО) искључила је у петак из свог чланства доскорашњег лидера Хајнц-Кристијана Штрахеа.

Одлуку о искључењу донео је бечки одбор ФПО, саопштио је, на конференцији за штампу, лидер странке Норберт Хофер.

Он је указао да је бечки одбор тиме следио одлуку партијског суда.

Чланство Штрахеа у ФПО је, почетком октобра, суспендовано, а одлука о "избацивању" из странке донета је сада, након што су три слободарска посланика у бечкој скупштини иступила и основала нову странку, за коју се претпоставља да би требало да омогући повратак Сстрахеа у политику.

Прочитајте још - Штрахе намерава да пише књигу о "афери Ибица"

Штрахеу се, у ФПО, пребацује, пре свега, да је новцем странке плаћао приватне рачуне.

Иначе, Штрахе је средином маја био принуђен да поднесе оставку на све политичке функције услед корупционашке афере "Ибица", снимку направљеном пре две године на којем се види како једној наводној нећаки једног руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци уз заобилажење контролних органа.

Већ дуже се спекулисало да Штрахе жели да се врати у политику, те је покушао и да се наметне новом врху ФПО, а пошто у томе није успео, на изборе у Бечу, који ће се одржати идуће године, могао би изаћи са новом странком.

Према истраживањима јавног мњења, Штрахе и даље има велики број присталица, што ће довести до дубоке поделе унутар ФПО и одлива гласача странке која је од афере "Ибица" драстично "пала".