БРИТАНСКИ досадашњи и будући премијер Борис Џонсон, два пута је боравио у Србији. Први пут, као новинар, 1999. године, а потом, у својству шефа британске дипломатије за време владавине Терезе Меј, 2016. године.

Прочитајте још: Ваши цивили вреде мање од наших војника”: Овако је Борис Џонсон писао о НАТО агресији 1999.

Приликом првог доласка, критиковао је НАТО због бомбардовања СРЈ, док је, боравећи други пут, после састанака са српским званичницима, промовисао своју књигу.

Александру Вучићу, тада премијеру, упутио је позив да буде један од говорника на промоцији. Радило се о "Фактору Черчил" коју је написао 2014. године, а посветио свом политичком узору.

Прочитајте још: Џонсон после тријумфа послао јасну поруку: Нема ако, нема али, Брегзит до 31. јануара

Познаваоци истичу да Џонсон спада у ред најспрскије оријентисаних британских политичара. Не само што се супротставио бомбардовању Србије 1999. године, Џонсон је бранио Србију од аутора који су је оптуживали да крива за избијање Првог светског рата.

- Има он неку врсту уважавања Србије и њеног положаја - коментарисали су својевремено аналитичари.

Џонсон је за новине је писао још као студент, али прави новинар постаје у Тајмсу, одакле је неславно отпуштен, пошто је измислио цитат. Нову шансу добио је у Дејли Телеграфу, чији је дописник из Брисела био шест година. Његови текстови су, како наводе медији, посејали семе "брегзита". Маргарет Тачер га је обожавала, Џон Мејџор презирао, а последњи гувернер Хонг Конга назвао "шириоцем лажних вести".

- Никада га нису занимали тачни подаци, волео је скандале, јер за њега новинарство је било политичка платформа - пишу медији о Џонсоновој новинарској каријери.

Сем Черчила, за Џонсона је херој и Бенџамин Дизраели, још један новинар који је постао један од најчувенијих британских премијера.

- Попео сам се уз масну шипку - говорио је Дизраели.

Многи се слажу да је ово најбољи опис политичког пута Бориса Џонсона. И.С.