Зеленски одговорио Путину: У Донбасу се неће десити Сребреница, ми поштујемо своје грађане

Танјуг

13. 12. 2019. у 07:42

Зеленски одговорио Путину: У Донбасу се неће десити Сребреница, ми поштујемо своје грађане

Владимир Зеленски APPhoto Charles Platiau

Председник Украјине одговорио на изјаву Владимира Путина о потенцијалном сценарију ако Кијев успостави контролу над границом са Русијом
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да се у Донбасу неће десити Сребреница, јер је Украјина "другачија земља која поштује своје грађане".

„Ми смо другачији људи, слободни, демократски. Схватамо да тамо живе Украјинци. И ми поштујемо грађане Украјине... Неће бити никаквог масакра... Ми смо другачија влада. За нас је најбитнији људски живот. Стога, не видим такве закључке", истакао је Зеленски у интервјуу за телевизију „1+1".

Прочитајте још: За све је крив Зеленски или маркентишки трик? Руси повукли сатиричну серију због шале о Путину

Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да би у Донбасу могла да се догоди друга Сребреница ако Кијев успостави контролу над границом са Русијом, а да пре тога не осигура заштиту грађана Донбаса, пренео је Спутњик.

Председник Украјине Владимир Зеленски сматра такође да се неке тачке Минског споразума могу променити, а посебно оне које се односе на граничну контролу.

„Прошле су четири године од Минска. Све се мења у нашем животу. И ми схватамо да нисмо ми, као администрација, потписали Минск, али смо ми, као влада, дужни да испунимо услове на које је влада тада пристала", рекао је Зеленски.

Он је додао да је, ипак, сигуран да неке ствари могу да буду промењене.

"Неке ствари ћемо променити, јер управо предаја украјинске државне границе под нашу контролу после избора - то дефинитивно није наш став", истакао је украјински председник.

Раније је званични представник Кијева Алексеј Резњиков изјавио да ће Украјина до следецг „нормандијског" самита припремити амандмане на Минске споразуме о решавању ситуације у Донбасу. Представник Русије у Минској контакт-групи Борис Гризлов назвао је то провокацијом која може да искомпликује ситуацију. Путин је на самиту у Паризу навео да Минск не може да се преправља: све тачке су повезане и све се може изгубити.

Зеленски је на „нормандијском самиту" у Паризу изјавио да инсистира на томе да се украјинској војци преда контрола границе са Русијом пре одржавања избора у Донбасу.

Председник Русије Владимир Путин подсетио је да је споразумима из Минска прво предвиђено одржавање избора, а затим одлука о граници.

Зеленски је, такође, рекао да је на састанку са руским лидером у Паризу схватио да је почео дијалог и да стране могу да се договарају о решавању ситуације у Донбасу.

"Јасно сам схватио да смо започели дијалог, да можемо да се договарамо. То неће бити брзо, али ће бити", рекао је Зеленски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Prellee

13.12.2019. 10:26

Zato vam i vjeruju samo preko nišana.Nije prvi put da Ruse toliko "poštujete".Toliko ih poštujete da ste im htjeli i maternji jezik da zabranite.

električar

13.12.2019. 13:22

Šta ovaj Zelenski zna o Srebrnici ? Samo da nešto kaže, a nije važno šta !!!

vladimir

13.12.2019. 18:02

U Srebrenici se nije desila "srebrenica" /genocid/ već žrtve u klasičnom vojnom sukobu, za koju je kriva muslimanska strana ali pošto je zloupotrebljavate - kako ZAPAD kaže, a vi ga slušate, Putin vam je i odgovorio da bi lakše "razumeli"! Ako ste razumeli, jer u Donbasu žive Rusi, a vi ne pokazujete baš neko razumevanje za njih /tradicionalno/, Rusija ima snage da zaštiti svoj narod!