КОНЗЕРВАТИВНА партија премијера Бориса Џонсона освојила је апсолутну већину на парламентарним изборима у Великој Британији са 358 од укупно 650 места у Даунинг Стриту, пише BBC. Лабуристи су освојили 203, Шкотска национална партија 48, а Либералне демократе 11, док су кандидати осталих странака узели укупно 24 места. Могуће су мање промене јер још увек нису објављени резултати за осам позиција у парламенту.

Резултати избора се још броје, а "Политико" оцењује да овај резултат представља велику личну победу за Џонсона и значи да ће Британија скоро сигурно напустити ЕУ у јануару следеће године.

Ово је највећа победа торијеваца у претходних 30 година, а бољи резултат остварила је само "гвоздена лејди" Маргарет Тачер на изборима 1983. када је освојила 397 мандата, пише "Гардијан".

Истовремено, лабуристи су забележили најгори резултат од 1935. године, а њихов лидер Џереми Корбин се суочава са позивима да поднесе оставку.

Прве излазне анкете, објављене синоћ по затварању биралишта, наговестиле су да је Конзервативна странка на путу да освоји већину мандата.

Џонсон је синоћ поручио члановима своје партије да "уживају у слављу".

"Надам се да ћете уживати у слављу" написао је Џонсон у мејлу члановима партије, додајући "Ви сте омогућили ову кампању. Не бисмо успели без вас".

Ово су трећи општи избори у Великој Британији у последњих пет година - и први који су се одржали у децембру у последњих 100 година - а доминантна тема у кампањи био је референдум о Брегзиту на коме су Британци одлучили да напусте Европску унију.

Премијер Борис Џонсон упорно је понављао исту поруку: "Хајде да завршимо Брегзит", обећавајући да ће извести Британију из ЕУ до 31. јануара 2020. године уколико освоји већину, наводи ББЦ.

Његов главни ривал за позицију премијера, лидер лабуриста Џереми Корбин, обећао је гласачима нови референдум са другачијим избором - поновни преговори о изласку или остајање у Унији.

Главно обећање лабуриста ипак је било другачије - окончање мера штедње и већа улагања у јавни сектор и Националну здравствену службу.

Либералне демократе обећале су поништавање Брегзита ако лидерка ове странке Џо Свинсон постане премијерка, али су предизборне анкете указивале на то да им је популарност опала током кампање.

Либералне демократе су имале и споразум са Зеленима и велшким Плаид Камријем да им у неким изборним јединицима уступе место како би заједно имали већу шансу за победу.

Шкотски СНП поручивао је да је глас за њих подршка за одржавање новог референдума о независности.

Одлучујући тренутак десио се у раној фази предизборне кампање када је Најџел Фараж саопштио да његов Брегзит партија неће имати кандидате у изборним јединицима у којима су Торијевци победили 2017. године, како не би расипао гласове оних који су за излазак Британије из ЕУ.

Торијевци су, према истраживањима јавног мњења на почетку кампање имали двоцифрену предност у односу на Лабуристе, али се та разлика смањивала.

Владајући Торијевци су се усредсредили на изборне јединице у Мидлендсу и на северу Енглеске које су припадале Лабуристима, а гласали су за Брегзит 2016.


ЏОНСОН: ИСТОРИЈСКА ПОБЕДА, МАНДАТ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ БРЕГЗИТА


Британски премијер Борис Џонсон поручио је, после убедљиве победе његове Конзервативне партије на изборима, да су конзервативци по свему судећи "освојили снажан нови мандат да се Брегзит спроведе до краја".

"Сматрам да ће се показати да су ово били историјски избори који су нам пружили шансу да се, у новој влади, испоштује демократска воља британског народа", истакао је Џонсон.

Он је навео да је то и шанса да се Британија промени на боље и ослободи потенцијал свих људи у земљи.

"Пре свега, желим да захвалим људима што су изашли на децембарске изборе које нисмо желели да распишемо, али који су сматрам постали историјски", казао је Џонсон, преносе агенције.КОРБИН: НЕЋУ ВОДИТИ ЛАБУРИСТЕ НА НАРЕДНИМ ИЗБОРИМА


Лидер британске опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин рекао је да неће предводити ту партију на наредним изборима након, како је навео, "веома разочаравајуће ноћи" за лабуристе.

Корбин је поручио да ће остати на челу партије током процеса размишљања о резултатима ванредних парламентарних избора који су, како наводи Би-Би-Си, најгори које су лабуристи остварили од 1935. године.

"Ово је очигледно веома разочаравајућа ноћ за Лабуристичку парију, с резултатима које смо добили. Нећу предводити странку ни у каквој будућој предизборној кампањи", рекао је Корбин, а преноси Ројтерс.

Он је додао да је Брегзит поларизовао и поделио дебату у Британији и да је поништио "толико нормалне политичке дебате".

"Признајем да је то допринело резултатима које је Лабуристичка партија остварила вечерас широм земље", рекао је синоћ Корбин.

Конзервативна партија британског премијера Бориса Џонсона остварила је убедљиву победу на изборима, а најновије процене показују да је засигурно обезбедила већину у парламенту, чиме је отворен пут за спровођење Брегзита.

Према последњим подацима Би-БИ-Сија, Конзервативна партија је освојила 364 места у парламенту од 650, а Лабуристичка странка 203.

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ЏОНСОНУ ПОБЕДУ НА ИЗБОРИМА

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас британском премијеру Борису Џонсону победу на ванредним парламентарним изборима.

Вучић је навео да верује да ће поново имати прилику да угости Дзонсона у Београду, као првог британског премијера који би посетио Србију после четрдесет година.

"Поштовани пријатељу, драги Борисе, поново се показало да су само снажним лидерима, са чврстом вољом да не посустану у временима изазова, бирачи одани и у тешким тренуцима. Уверен сам да ће изборна победа да Вас инспирише да се својим богатим политичким искуством, а уз неисцрпну енергију и јасну визију, још одлучније суочите са препрекама пред Великом Британијом и поведете британско друштво стабилним путем напретка", навео је Вучић у честитки.

Он је додао да Србија жели да са Великом Британијом успостави стратешки важне односе, истичући да је пред нама заједнички циљ да се српско-британски односи уздигну на ниво истинског партнерства, какви никада нису били, а какви би требало да буду.

"Надам се зато и верујем да ћу поново имати прилику да Вас угостим у Београду, као првог британског премијера који би посетио нашу земљу после четрдесет година. Вашом посетом бисте потврдили да је жеља за снажнијим и богатијим српско-британским везама обострана", навео је Вучић.

Он је Дзонсону поручио и да ће у Србији увек имати поузданог партнера у развоју политичког дијалога и јачању економске сарадње двеју земаља, као и чврст ослонац за миран и стабилан Балкан.