Силвија Солдо, чији је аутомобил у среду у Малом Буковцу закачио аутобус у којем се возила Колинда, данас се сусрела са хрватском председницом.

Оне су се састале пре њеног одласка у Карловац на предизборни скуп.

Солдо је за РТЛ испричала како јој се председница "сто пута извинила због несреће" те да жали због свега што се догодило.

Грабар-Китаровић јој је, како је испричала, рекла да би све учинила да се аутобус заустави да је видела шта се догодило, али да уопште није приметила да је дошло до несреће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kitarović vodila decu u Vukovar, a tada se nisu - rodila: Novi gaf hrvatske predsednice, opet uhvaćena u laži

Председница је оштећеној возачици спремна дати други ауто ако њен не буде одмах поправљен будући да јој треба за посао.

Подсетимо, аутобус Колинде Грабар Китаровић учествовао је у мањем удесу. Аутобус у ком се налазила председница ХРВ закачио је возило које се налазило на путу и продужио даље.

ДА ЛИ ЈЕ ТРЕБАЛО ДА СЕ ЗАУСТАВИ?

Портпарол председнице Колинде Грбар Китаровић, Золтан Кабон, тврди да аутобус, који учествује у председничкој кампањи, а који је изазвао саобраћајни удес са путничким аутомобилом у којем је било дете, није морао да се заустави на месту удеса, јер је реч возилу штићене особе.

Кабокове речи потврдили су убрзо и из МУП-а, а портал Index констатује да није до краја јасно шта је то спречило председницу Грабар Китаровић да се одмах заустави на месту удеса.

Објашњење које је, кажу, понудио Кабок дефинитивно не звучи добро за Грабар Китаровић.

"Изборни штаб Колинде Грабар-Китаровић најискреније изражава жаљење због мање несреће која се догодила. Хвала Богу, реч је само о мањој саобраћајној несрећи с мањом материјалном штетом. Ја сам, такође, био у том аутобусу заједно с кандидаткињом. Ништа се није чуло ни осетило", рекао је Кабок за РТЛ.

Index пише да је полиција увиђај на аутобусу председнице обавила тек сутрадан.

Удес се догодио у Малом Буковцу у Крапинско-загорској жупаниј у уторак у 18:50 сати, када је возач аутобуса, у којем је била председница, закачио путничко возило које се налазило на путу и након тога наставио ка Лобору, где је Грабар Китаровић имала предизборни скуп.

Тамо је, наводи се, сутрадан извршен увиђај на аутобусу, а на основу пријаве власнице оштећеног аутомобила.

Index пише да је Штаб председнице знао од уторка навече да су учествовали у удесу, али да су о томе ћутали 24 сата, те да су се изјаснили тек на питање из редакције РТЛ-а.

Возач оштећеног аутомобила, Силвија Солдо, је за РТЛ испричала шта се заправо десило на путу.

"Аутобус нас је окрзнуо. Слупан ми је цели леви део аутомобила, ретровизор је откинут, а највише су страдала задња врата где ми је било дете. Он је мало ударио коленом. Мало га боли па мора на преглед код хирурга", казала је Солдо и додала да је ипак највише зачудило то да нико из те, како је рекла, силне колоне није стао ни окрено да види шта се догодило.

Повређена оваквим игнорисањем, Солдо каже да је упутила допис Кабинету председнице у којем је поставила питање каква се порука таквим понашањем шаље деци.

Јер, она би, каже, стала и да је пса згазила.

Index, међутим, примећује да за Силвију Солдо, која је обична грађанка и за Колинду Грабар Китаровић, која је актуелна и кандидаткиња за председницу ХДЗ-а у још једном мандату, у Хрватској, међтим, не важе иста правила.

Након што је РТЛ обелоданио целу причу, огласио се портпарол председнице и рекао да ће она у породицу Солдо послати свог изасланика.

"Особа која обавља дужност председнице РХ и врховног команданта оружаних снага РХ дакле нема петље да оде и лично се суочи с људима чији је ауто ударио луксузни аутобус из њене пратње, нити има намеру да им се лицем у лице извини због тога. Иако се представља као председница блиска народу, то јој је ваљда испод части", пише Index.

Поставља се питање, пише портал, шта би било да медији нису објавили ову причу.

Занимљиво је, кажу, да је председница у среду одрадила кампању као да се у уторак предвече ништа није догодило.

Објављивала је, кажу, постове на друштвеним мрежама, обилазила је друге делове Хрватске, држала говоре, између осталих и, како наводе, невероватно кичасти у Ријеци, у којем је посебан простор посветила својој души.

Моја је душа хрватска, приморска, гробничка, сушачка, истријанска, славонска, далматинска, загорска, херцеговачка, средњебосанска и босанске Посавине и таква ћу и остати”, изјавила је Колинда у том говору.

Index, међутим, констатује да је очито да душа Колинде Грабар Китаровић, ипак, није таква да би се извинила људима чији је ауто ударио аутобус у којем је и она била.

Уосталом, наводи портал, то што се по закону "штићена колона" није морала да заусави не значи и да није требало то да учини.

"Једноставније речено, да је Колинда рекла да се колона заустави након што су ударили нечије приватно возило, колона би се зауставила", закључио је Index.