Према званичним подацима, Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија и Црна Гора поседују наоружање испод прописаних лимита у Споразуму о подрегионалној контроли наоружања.

Те податке добила је посланица Независног блока у Заступничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Аида Баручија када је затражила од Министарства одбране БиХ да јој достави конкретне информације које се односе на регионалну равнотежу у наоружавању, пише Клиx.ba.

Како се наводи, у званичном документу пише да је лимит за поседовање борбених тенкова, без обзира на њихово стање или исправност, БиХ и Хрватској 410, Црној Гори 77, а Србији 948, а реално стање је да ОСБиХ поседују 325 борбених тенкова, Хрватска 232, Србија 464, док Црна Гора не поседује тенкове.

Лимити за наоружање у већини категорија су готово подеднаки за БиХ и Хрватску, Црној Гори су најмањи, док су највећи Србији.

Додаје се и да је Србија у периоду од 1. јануара 2019. године до 12. септембра 2019. године увела у употребу један борбени авион МиГ 29 за потребе Оружаних снага, а који се до сада водио као средство за истраживање и развој, тако да се укупан број средстава није мењао и тренутно поседује 10 борбених авиона МиГ 29.

Лансер "Морава" Фото Н. Фифић

У наведеном периоду Србија је смањила број средстава у категорији борбених тенкова за 25 комада типа Т-55, артиљерије за пет комада (ВБР 128мм М-63 "ПЛАМЕН"), а Министарство одбране БиХ наводи да су ова средства извезена.

У категорији борбене авијације Србија тренутно у употреби у Оружаним снагама поседује 81 борбени авион, што износи 56,64 одсто дозвољеног лимита.

Када се ради о Хрватској, она од 1. јануара 2019. године до 12. септембра 2019. године није уводила у употребу средства ограничена Споразумом о подрегионалној контроли наоружања и у том периоду је смањила број средстава у категорији борбених тенкова за десет комада типа Т-55.

Фото Д. Миловановић

Министарство одбране БиХ тврди да се на основу размијењених годишњих информација, инспекцијских извјештаја и обавјештања земаља потписница Споразума о подрегионалној контроли наоружања (БиХ, Хрватска, Србија, а накнадно и Црна Гора) може закључити да све државе чланице поседују наоружање испод лимита прописаних споразумом те да није било његовог кршења.

"Међутим, питање модернизације средстава и опреме је у директној зависности од издавања буџетских средстава за те намене. Такођер, и од других извора за замену средстава и опреме која је могућа, а то је донација, са или без потребних улагања у додатни ремонт", наводе из Министарства одбране БиХ.

Фото Н. Фифић