Једна од најбогатијих породица у Немачкој, која поседује неколико међународних брендова, даје милионе за подршку преживелима од холокауста у настојању да се искупи због присилног коришћења радника током нацистичке ере.

Осим пет милиона евра датих Конференцији за јеврејска материјална потраживања од Немачке, који ће бити коришћени за помоћ хиљадама старијих преживелих из холокауста, компанија ЈАБ породице Рајман планира да обезбеди додатних 5 милиона евра да нађе и подржи људе који су били присилни радници у тој компанији под нацистима.

Додатних 25 милиона евра биће годишње обезбеђено за образовање о холокаусту и промовисање демократских вредности у борби против пораста популистичког национализма, преноси АП.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Русија узвраћа ударац Немачкој: Имају рок од седам дана

"Суочити се с тим био је прилично емотиван позив за буђење целе породице", рекао је Давид Каменецки, председник одбора и фондације ЈАБ-а.

Луксембуршки ЈАБ, вредан око 20 милијарди евра, израстао је из Бенкисера, индустријске компаније за хемикалије коју су водили Алберт Рајман старији и Алберт Рајман млађи.


Како се наводи, документа нађена у Немачкој, Француској и САД, открила су да су у компанији користили руске цивиле и француске ратне заробљенике као присилне раднике, као и да су власници били симпатизери нациста и да су давали донације паравојној СС јединици још пре него што је Хитлер дошао на власт.

До сада су истраживачи идентификовали 838 људи који су током рата били присиљени да раде за Бенкисер, рекао је Каменецки.