Минумум од 1.000 евра за пуну пензију: Француска влада понудила синдикатима ублажене мере за реформу пензионог система

И. СТАНОЈЕВИЋ

12. 12. 2019. у 09:50

Минумум од 1.000 евра за пуну пензију: Француска влада понудила синдикатима ублажене мере за реформу пензионог система

Седми дан штрајка у Француској AP Photo Bob Edme

Старосна граница је 64 године, нови систем од 2022. године

СВАЂА владе и синдиката због реформе пензионог система у Француској, могла би да се оконча компромисним решењем које је обелоданио премијер Едуар Филип.

По варијанти коју званични Париз нуди Французима, жестоко оспораване мере примењиваће се, за сада, само на запослене рођене 1975. и касније.

Реформа ће у потпуности важити за нове запослене, од 1. јануара 2022. године.

Прелазак ће, рекао је Филип бити постепен, тако да ће универзалан систем за пензионисање за оне који већ раде могао да се одложи до 2035. године.

Филип сматра да је тиме довољно отишао у сусрет синдикалистима који против пензионих новина протестују недељу дана, те да су створени услови да се штрајк прекине и друмски и јавни саобраћај у земљи профункционише, као и школе, које због протеста нису радиле.

Оно што интересује много више оне који сада већ раде јесте да ће минимална пензија за пун радни стаж износити 1.000 евра месечно од 2022. године.

Макрон је одлучан у намери да поједностави систем који обухвата више од 40 посебних пензијских планова, истичући да би јединствени систем који се заснива на бодовима био праведнији, дајући сваком пензионеру иста права за сваки евро доприноса.

Премијер Едуар Филип, EPA-EFE THOMA SAMSON

Предлогу се највише противе запослени са посебним бенефицијама, лучки, радници у железници и певачи Париске опере који стичу пуну пензију пре просечне старости од 62 године.

Филип је рекао да ће минимала старосна граница за одлазак у пензију бити 62 године, али ће за пуну пензију морати да се ради до 64. Премијер тврди да нема скривене агенде и да је једино решење да се ради мало дуже, као свуда у Европи.

Премијер је потврдио да ће се гарантовати да пензије наставника, врло ангажованих у покрету против новог система, буду очуване и да буду на нивоу пензија државних службеника у одговарајућим професијама.

- Жене ће бити велики добитници, јер ће за свако дете добијати додатне поене, рачунајући већ од првог - истакао је француски премијер.

У среду је био седми дан штрајка и многи у Француској су већ иритирани застојима у саобраћају, затвореним школама и отежаним условима у којима се живот одвија.

Само у региону Париза власти су у среду "измериле" око 460 километара саобраћајних застоја, а у граду су радиле једине две линије метроа.

Запослени су за одлазак на посао масовно користили јавне бицикле и тротинете на изнајмљивање.


ЦРВЕНА ЛИНИЈА

У одговору на компромисни предлог из владе, Лорен Бергер, шеф француског синдиката ЦФДТ изјавио је да "је понуда прешла црвену линију предлогом да ће влада подстаћи раднике да одложе пензију". Најавио је и састанак чланова тог синдиката како би се договорили о могућем наставку штрајка.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације