ДВЕ године пошто је Америка почела да блокира Апелациони панел Светске трговинске организације (СТО), који је радио као "врховни суд" у међународној трговини, САД су му сад задале и финални ударац, пошто је остао са само једним судијом од укупно седам колико их има.

СТО је, тиме, од у најозбиљнијој кризи од оснивања 1995. године, пошто је свет остао без арбитра који би "пресуђивао" у случају све бројнијих међудржавних трговинских спорова. Пошто замене судија нема већ две године, јер је Вашингтон упорно блокирао нова именовања, уз претњу престанка финансирања СТО, убудуће ће се велики трговински спорови решавати билатералним преговорима.

Све то наговештава озбиљан поремећај у глобалном економском поретку. Доведена је у питање и будућност ове међународне организације са седиштем у Женеви, међу чијих 164 чланица, иначе, није Србија.

Амерички председник Доналд Трамп је тим исходом задовољан, будући да је уверен да би САД у трговинским споровима много боље пролазиле када би билатерално преговарале. Он је чак и претио да ће напустити Светску трговинску организацију, коју су, иначе, САД и ЕУ и иницирале, као подстицај глобализацији привреде.

У међувремену, међутим, док су Кина, Индија, Бразил убрзано расли, западне земље, а посебно Вашингтон, све чешће су се налазиле на страни кршилаца правилника глобалне трговине. Трамп, тако, од уласка у Белу кућу захтева темељне реформе глобалног трговинског поретка, сматрајући да је Апелациони панел одавно "прекорачио мандат", док његове пресуде штете интересима америчких радника и бизниса.

Depositphot

Сада су се Европска унија, Норвешка и Канада нашле у ситуацији да разматрају како да унутар СТО формирају неформалне панеле пред којима би покушавале да разреше спорове. Брисел, чији је представник при СТО изразио бојазан да би систем економских односа могао да се базира сада више на моћи него на правилима, настоји да тој иницијативи придружи и друге државе, укључујући Кину и Русију. Истовремено, Хондурас подржава став Вашингтона да је Апелациони панел "исувише европејски" и да "жмури пред кинеском политиком дампинг цена на светском тржишту".


ЕУ: ЗАКОН ЏУНГЛЕ

Светска трговинска организација је пред највећом кризом од настанка, поручио је недавно Фил Хоган, нови европски комесар за трговину: "Уколико се више не могу спровести правила глобалне трговине, на делу ће бити закони џунгле", оценио је он.