БИРАЧИ у Великој Британији, њих око 46 милиона, одлучују у четвртак, на ванредним парламентарним изборима, ко ће убудуће управљати земљом, али ће и "преломити" хоће ли земља уопште напустити ЕУ.

Копља ломе две најјаче и најутицајније странке на Острву, владајући конзервативци премијера Бориса Џонсона и лабуристи Џеремија Корбина.

Вођство владајуће партије у односу на опозициону, смањило се са 15 на 12 процената, а подршка Џонсоновој странци пала је са 46 на 45 одсто, кажу објављени подаци агенције за истраживање јавног мњења.

Лондон се, после турбулентних догађања на линији са Бриселом, нашао у политичком ћорсокаку, па су избори расписани две године пре времена. На томе је инсистирао Џонсон, у нади да ће се чвор коначно расплести. Он поручује да ће, ако конзервативци освоје већину, Парламент ратификовати споразум о "брегзиту", постигнут са ЕУ у октобру. Потом би, Џонсонов нови кабинет извео земљу из ЕУ у предвиђеном року, до 31. јануара.

Опозициона Лабуристичка странка, међутим, обећава британском народу поновно отварање преговора са ЕУ о споразуму о "брегзиту". Корбин каже да ће после тога расписати референдум, на коме ће се грађани изјаснити за напуштање ЕУ под тим, новим условима развода, или пак - за останак у блоку.

Грађани бирају свих 650 чланова Доњег дома Парламента. Ако једна странка буде освојила апсолутну већину, формираће владу. У случају да нико не добије већину, добитник највећег процента гласова може да покуша да формира мањинску владу. Постоји и опција да две или више странака образују коалицију.

Конзервативци су на власти од 2010. године, а тренутно имају 298 посланика и за већину им недостаје 28 мандата. Лабуристи имају 243 посланичких места и боре се да се врате на власт после безмало деценије. Они грађанима, према писању тамошње штампе, обећавају веће издатке за здравствену, социјалну заштиту и просвету, као и национализацију комуналних предузећа и кључних индустрија, те слободан приступ интернету за све.

Треће место "резервисано" је за Шкотску националну партију Николе Старџон, која сада има 35 посланика. Ова странка противи се "брегзиту" и жели да Шкотска напусти Велику Британију, а остане у ЕУ.


ПРЕДВИЂАЊА

СОНДАЖЕ јавног мњења кажу да конзервативци имају убедљиву предност. Према најновијем истраживању агенције "Југов", које није обухватило изборне јединице у Северној Ирској, освојиће 339 мандата, што је довољно за самосталну владу. Лабуристима би припао 231 мандат. Шкотска национална партија инкасирала би 35 мандата, Либералне демократе 12, велшки националисти четири, а Зелени један.