Власти у Русији забраниле су данас шаману Александеру Габишеву да напусти свој родни дан у Сибиру након што је задржан у притвору током свог другог покушаја да испешачи до Москве у оквиру своје, како је навео, мисије да протера руског председника Владимира Путина из Кремља.

Габишев се нашао у центру пажње медија када је у марту ове године кренуо у шетњу од више од 8.000 километара до Москве на пут који је, како је навео, требало да кулминира протеривањем Путина, којег назива "демоном", подсећа Ројтерс.

Полиција је, међутим, прекинула тада његово путовање и задржала га у притвору.

Светска организација за заштиту људских права Анмести Интернешонал осудила је хапшење Габишева и поручила да би он требало да буде слободан да изражава своје политичке ставове и практикује своју веру, као било ко други.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Врач хтео да уклони Путина (ВИДЕО)

Амнести је његово задржавање у притвору оценио као "гротескно".

Габишев је у недељу најавио да ће поново кренути у шетњу до Москве, али га је полиција задржала у притвору у уторак и вратила у родни град Јакутск.

Власти су му данас наредиле да остане у том граду док се истражује његов случај, рекла је његов адвокат Олга Тимофејева.

Суд у том граду је, такође, казнио Габишева и двоје његових следбеника са 1.000 рубаља, што је око 16 долара, јер нису сарађивали са полицијом када су притворени, додала је она.