Празници попут Божића су скупи за већину људи, па и за британску краљицу Елизабету која за ту прилику на поклоне за породицу и особље троши вртоглавих 30.000 фунти.

Она за Божић и Нову годину купи чак 520 поклона за чланове краљевске породице и особље, тврди њен бивши сарадник за лондонски Дејли мејл.

Њено величанство (93), такође, шље 750 божићних честитки - на којима се обично налази породична фотогрфија - а шаље их рођацима, пријатељима, члановима краљевског домаћинства и члановима разних делегатција британског Комонвелта и званичницима пријатељских земаља.

Исти извор је испричао да особље које опслужују краљевску породицу поклоне од краљице добија обично две седмице пре 25. децембра у једној од просторија Бакигамске палате.

У реду један по један они прилазе да приме поклоне од краљице и док сваком од њих она каже неколико речи, они јој уљудно захваљују, уз обавезни божићни поздрав: "Срећан Божић".

А поклони су обично у виду жетона за књиге или малог комада порцелана из палате, уз божићни пудинг.

Ако неко од особља због посла не може да присуствује овој церемонији уручивања поклона, они им се шаљу уз визиткарту Њеног величанства и принца Филипа.

Ову традицију је први започео краљичин деда, краљ Џорџ V, а наставио је њен отац краљ Џорџ VI.

Исти извор открива да је краљица такође раније уочи Божића лично уживала у шопингу, а да је потом поклоне бирала у Бакигамској палати тако што би јој изабране продавнице, попут Херодса (Harrods) и Fortnum and Mason, послали пуне комбије са мноштвом ствари.

Те стври би биле изложене по столовима у две просторије у палати, које она обилази, разгледа и бира.

То је било попут њеног властитог краљевског тржног центра, али се од тога одустало, јер не вреди трошити енергију на такве ствари", прича краљичнин сарадник.

Иначе, на Каналу 5 британске телевизије ових дана је емитован филм о томе како краљевска породица дочекује Божић.

Они се на Бадњи дан окупљају у Сандрингему у тачно 18 сати, где у дневној соби током целе вечери размењују поклоне.

Када је у питању краљичина ужа породица, она од њих воли да прима шаљиве поклоне, попут оног који јој је једном приликом поклонио принц Хари.

Била је то капа за туширање са натписом "Ainlife bich" (Зар живот није кучка).