Избушићу вам главу: Британско амерички шпијун прети руским затворским чуварима

Танјуг

11. 12. 2019. у 13:33

Избушићу вам главу: Британско амерички шпијун прети руским затворским чуварима

AP Phot Pol Vilan

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да је амерички држављанин Пол Велан, који се налази у притвору у Русији због сумње да је шпијунирао, претио запосленима у руској Савезној затворској служби
Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да је амерички држављанин Пол Велан, који се налази у притвору у Русији због сумње да је шпијунирао, претио запосленима у руској Савезној затворској служби (ФПС).

"Веланови адвокати му очито не помажу. Они не знају ништа о свом клијенту. Рекли смо адвокатима где би Велан могао да буши. Нађен је један уређај сличан оном који се користи за прављење рупа на документима", навело је Минситарство и објавило фотографију машине за прављење рупа на папирима за њихово лакше повезивање, преноси Тасс.

Како се наводи, Велан је ту машину намеравао да користи у друге сврхе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Američki „špijun“ u Moskvi je i britanski

"Упозоравамо оне који га бране, да би требало више да науче о свом клијенту и можда га саветују како да се понаша. Успут, шта мислите шта би они урадили уколико би затвореник претио да ће машином направити рупу у глави истражитеља у америчком затвору", навело је Министарство.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је након састанка са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Вашингтону да се Велан понаша безобразно и да прети затворским службеницима.

"Он говори да ће избуштити њихове главе и даје и друге арогантне изјаве", рекао је Лавров.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Amerikanac uhapšen u Moskvi zvanično optužen za špijunažu

Московска јавна надзорна комисија објавила је на Твитеру да запослени затворски службеници не крше Веланова права и да на време добија здравствену негу.

Како је наведено, чланови комисије су посетили Велана у затвору више пута и потврдили наводе Лаврова.

"Упркос лошем расположењу Велана и покушајима да прекрши кодекс понашања, његова права као и медицинска помоћ му нису ускраћени", написала је Комисија.

Веланов адвокат Владимир Жеребенков рекао је да је дошло до неспоразума између његовог клијента и затворских чувара због језичке баријере.

Он је казао и да се Велан понаша примерено и да не прети, као и да сумња да би његов клијент могао да добије машину док је у притвору.

Велан, који осим америчког има и држављанства Велике Британије, Канаде и Ирске је шеф обезбеђења у компанији Борг Ворнер, која се бави аутомобилским компонентама.

Велан је ухапшен 28. децембра 2018. године у Москви због наводног шпијунирања, а против њега је покренута кривична истрага и прети му затворска казна од 10 до 20 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Srđan

11.12.2019. 13:49

Posle razmene,koja će verovatno uslediti,rusi bi trebalo da pošalju "popa" da ga ispovedi pre nego što ode na onaj svet

realist.

11.12.2019. 14:33

Dajte u malo Novicok da se umiru, da ne busi glave, ja bih ga likvidirao kod vakve izjave i pretnje.

Saša

11.12.2019. 14:43

E da, ja sam uveren da je "Rambo" prestrašio Ruse. Ček da stigne gde treba, pobrinuće se oni o njegovom zdravlju, pogotovo u glavi.

Мица Хаубица

11.12.2019. 20:18

не бригај, стиже Роки Балбоа да те ослободи